Historia daszku wieży kościoła Klarysek
Moderator: krajan
- bunkier
- brak
- Kontakt:
- salamon
- brak
- Kontakt:
Re: Co się stało ?
Klaryski z pierwotny zadaszeniem wieży.
Ale jakie zdarzenie ilustruje fotografia, nie mam pojęcia
Ale jakie zdarzenie ilustruje fotografia, nie mam pojęcia
Z harcerskim pozdrowieniem
SALAMON
SALAMON
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Tak, Klaryski.
To nie jest pierwotne zadaszenie. Pewne zdarzenie spowodowało pojawienie się takiego daszku. Za dużo piszę
To nie jest pierwotne zadaszenie. Pewne zdarzenie spowodowało pojawienie się takiego daszku. Za dużo piszę
-
lisiogonek
- brak
- Kontakt:
Gdzieś kiedyś czytałem że ten kościół był wykorzystywany przez pewien czas jako remiza strażacka - ale szczegółowych ram czasowych nie umiem podać. Poszukam kalendarzy bydgoskich starych (mam akurat dwa z lat 80') bo coś mi świta że chyba tam o tym czytałem ...
-
wena
- brak
- Kontakt:
chyba chodzi o to że Klaryski stały w strategicznym pkt. miasta i można było z wieży strzelać chyba że pomyliłm lata mam na myśli XVIIwiek
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Siłą natury hełm wieży wylądował na ziemi 
Stało się to w 1848 roku za sprawą silnej wichury. Daszek widoczny na zdjęciu powyżej dobudowano rok później. Obecny hełm pochodzi z 1901 roku.
Stało się to w 1848 roku za sprawą silnej wichury. Daszek widoczny na zdjęciu powyżej dobudowano rok później. Obecny hełm pochodzi z 1901 roku.
- salamon
- brak
- Kontakt:
Fucktycznie
Kojarzyłem, że obecny hełm nie jest tym pierwotnym, tylko sobie ubzdurałem, że to wynik jakiegoś pożaru. No i brnąc w tym kierunku wmówiłem sobie, że na zdjęciu widać pierwotne zadaszenie wieży, które spłonęło
Jednak pamięć już zaczyna szwankować
Kojarzyłem, że obecny hełm nie jest tym pierwotnym, tylko sobie ubzdurałem, że to wynik jakiegoś pożaru. No i brnąc w tym kierunku wmówiłem sobie, że na zdjęciu widać pierwotne zadaszenie wieży, które spłonęło
Jednak pamięć już zaczyna szwankować
Z harcerskim pozdrowieniem
SALAMON
SALAMON
-
lisiogonek
- brak
- Kontakt:
Ze strony Kościoła Klarysek:
"W 1835 r. został przejęty przez władze miejskie. Kolejno służył jako magazyn, zakład oczyszczania miasta, remiza straży pożarnej, a w części zachodniej jako waga miejska. Chór kościoła przeznaczono na magazyn zbiorów naukowych Towarzystwa Historycznego dla Obwodu Nadnoteckiego."
Czyli coś niecoś tam wiedziałem ale o zniszczeniu starej kopuły niestety nic
"W 1835 r. został przejęty przez władze miejskie. Kolejno służył jako magazyn, zakład oczyszczania miasta, remiza straży pożarnej, a w części zachodniej jako waga miejska. Chór kościoła przeznaczono na magazyn zbiorów naukowych Towarzystwa Historycznego dla Obwodu Nadnoteckiego."
Czyli coś niecoś tam wiedziałem ale o zniszczeniu starej kopuły niestety nic
- paschendaele
- brak
- Kontakt:
Aktualny kościół Klarysek został przesunięty
Stał bliżej budynków, w których mieści się m.in. Savoy.
Z tego co mi babcia opowiadała.. Było dosyć sporo szumu na ten temat.. Ale przesunęli - dzięki temu mamy 4 pasy ruchu od ronda do Focha i nie ucierpiały na tym chodniki..
Tak jak to ktoś już pisał.. Była tam remiza strażacka.. - ale to zanim przesunęli..
Teraz władze kościoła marudzą, bo im ściany pękają.. (tak też było podczas budowy "Drukarni") a to po prostu wina tego, że budynek nie stoi całkowicie na fundamentach..
Z tego co mi babcia opowiadała.. Było dosyć sporo szumu na ten temat.. Ale przesunęli - dzięki temu mamy 4 pasy ruchu od ronda do Focha i nie ucierpiały na tym chodniki..
Tak jak to ktoś już pisał.. Była tam remiza strażacka.. - ale to zanim przesunęli..
Teraz władze kościoła marudzą, bo im ściany pękają.. (tak też było podczas budowy "Drukarni") a to po prostu wina tego, że budynek nie stoi całkowicie na fundamentach..
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Tak jestEwing pisze:Siłą natury hełm wieży wylądował na ziemi
Były plany przesunięcia, ale tego nie uczyniono.paschendaele pisze:Aktualny kościół Klarysek został przesuniętyStał bliżej budynków, w których mieści się m.in. Savoy.
Z tego co mi babcia opowiadała.. Było dosyć sporo szumu na ten temat.. Ale przesunęli - dzięki temu mamy 4 pasy ruchu od ronda do Focha i nie ucierpiały na tym chodniki..![]()