Watykan na ul. Żwiriki i Wigury

Zagadki które zostały rozwiązane.

Moderator: krajan

ODPOWIEDZ
Grzegorz
brak
Kontakt:

Watykan na ul. Żwiriki i Wigury

Post autor: Grzegorz »

horn3t pisze:Nie wiem czy to jeszcze ma miejsce ale jeden z budynków na rogu ul. Sułkowskiego i Modrzewiowej miał dwa różne numery, pomimo iż to jeden blok. :?: Zrobiłem kiedyś zdjęcie tej ciekawostki jak odnajdę to wstawię.
A co Wy na to.
Jeden blok i tyle...
...numerków :D

Podpowiedź w tytule postu :)
Załączniki
Stare_small.jpg
Stare_small.jpg (14.75 KiB) Przejrzano 4627 razy
horn3t
brak
Kontakt:

Re: Watykan

Post autor: horn3t »

ul. Żwiriki i Wigury poszczególne klatki maja nadane różne numery w tym budynku się urodziłem :)
Grzegorz
brak
Kontakt:

Post autor: Grzegorz »

:D :D :D
A ja na Ikara 3 :)
Gdzie są moje samochodziki :?: :D
Załączniki
Nowe_small.jpg
Nowe_small.jpg (16.72 KiB) Przejrzano 4623 razy
Watykan_small.jpg
Watykan_small.jpg (36.73 KiB) Przejrzano 4614 razy
Awatar użytkownika
Butler
brak
Kontakt:

Post autor: Butler »

Blok ten został oddany do użytku w 1930r., ale dlaczego został nazwany "Watykanem" ?
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Misia »

Na wsi za Przysiekiem w wielu, jeśli nie większości, bloków każda klatka ma inny numer. I w ten sposób na przeciw uczelni na Gagarina 9 jest Gagarina 200 :P
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: GrapHite »

Misia pisze:Na wsi za Przysiekiem w wielu, jeśli nie większości, bloków każda klatka ma inny numer. I w ten sposób na przeciw uczelni na Gagarina 9 jest Gagarina 200 :P
no ale to wieś, nie miasto ;)
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
Misia
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post autor: Misia »

Nie mówiąc już, ze wspomniana ulica Gagarina jest numerowana od strony miasta (czyli Bydgoszczy), a nie od centrum wsi ;)
horn3t
brak
Kontakt:

Post autor: horn3t »

Butler pisze:Blok ten został oddany do użytku w 1930r., ale dlaczego został nazwany "Watykanem" ?
To co napisze to przekaz ustny moich najbliższych krewnych.
Mój dziadek w 1946 r. trafił „za pracą” do Bydgoszczy. Dostał pracę w Lotniczych Warsztatach nr 1 obecnie WZL-2 jako tapicer lotniczy. Otrzymał, także przydział na mieszkanie w „Watykanie”. Pytając dziadka po latach czemu taka nazwa ‘Watykan” powiedział , że przed wojną w tym budynku było jakieś zgromadzenie sióstr zakonnych, po wojnie władza ludowa adaptowała budynek na potrzeby mieszkalne dla wojska i pracowników cywilnych i tak to zostało nazwane.
Ile w tym prawdy historycznej nie w wiem może ktoś ma więcej wiedzy potwierdzonej dokumentami.
Awatar użytkownika
salamon
brak
Kontakt:

Post autor: salamon »

Misia pisze:Na wsi za Przysiekiem w wielu, jeśli nie większości, bloków każda klatka ma inny numer. I w ten sposób na przeciw uczelni na Gagarina 9 jest Gagarina 200 :P
Tam to w ogóle "Alternatywy 4"

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Z harcerskim pozdrowieniem
SALAMON
Awatar użytkownika
Drzewol
brak
Kontakt:

Post autor: Drzewol »

horn3t pisze:
Butler pisze:Blok ten został oddany do użytku w 1930r., ale dlaczego został nazwany "Watykanem" ?
To co napisze to przekaz ustny moich najbliższych krewnych.
Mój dziadek w 1946 r. trafił „za pracą” do Bydgoszczy. Dostał pracę w Lotniczych Warsztatach nr 1 obecnie WZL-2 jako tapicer lotniczy. Otrzymał, także przydział na mieszkanie w „Watykanie”. Pytając dziadka po latach czemu taka nazwa ‘Watykan” powiedział , że przed wojną w tym budynku było jakieś zgromadzenie sióstr zakonnych, po wojnie władza ludowa adaptowała budynek na potrzeby mieszkalne dla wojska i pracowników cywilnych i tak to zostało nazwane.
Ile w tym prawdy historycznej nie w wiem może ktoś ma więcej wiedzy potwierdzonej dokumentami.
Być może jest coś na rzeczy z obecnością w tym budynku sióstr zakonnych. Wklejam treść artykułu ze Słowa Pomorskiego z 1934 r., która tę wersję w pewnym sensie potwierdza (ostatnie 3 akapity).

Obrazek
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak
Kontakt:

Re: Watykan na ul. Żwiriki i Wigury

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Z ostatniego fragmentu wynika, że zastanawiali się nad częściową adaptacją któregoś z 'bloków miejskich'.
"Niewątpliwie odpowiednie pomieszczenie znalazło by się..." - z tego cytatu wynika, że na ten cel miał być przeznaczony jakiś ew. fragment budynku. Co było dalej? A za pięć lat wybuchła wojna. Pozostają pytania, czy i jaka część budynku stała się ta ochronką...
monter1951
brak
Kontakt:

Re: Watykan na ul. Żwiriki i Wigury

Post autor: monter1951 »

BYDZIAK 1958 pisze:Z ostatniego fragmentu wynika, że zastanawiali się nad częściową adaptacją któregoś z 'bloków miejskich'.
"Niewątpliwie odpowiednie pomieszczenie znalazło by się..." - z tego cytatu wynika, że na ten cel miał być przeznaczony jakiś ew. fragment budynku. Co było dalej? A za pięć lat wybuchła wojna. Pozostają pytania, czy i jaka część budynku stała się ta ochronką...
Przedszkole było na rogu ul. Żwirki i Wigury a Kcyńskiej. Drewniany barak rozebrany chyba w czasie budowy przychodni " Górzyskowo". Kiedy go pobudowano - nie mam bladego pojęcia. Bywałem w tym przedszkolu w pierwszej połowie lat 50.
ODPOWIEDZ