Lampa gazowa.

Luźne rozmowy. Wszystko o wszystkim.
ODPOWIEDZ
AERO
brak
Kontakt:

Lampa gazowa.

Post autor: AERO »

Prawdopodobnie to już ostatnia taka lampa w naszym regionie. Od czasu likwidacji, nigdy i nigdzie ich już nie spotkałem.
Były obsługiwane przez latarników, którzy każdego wieczoru, przemieszczali się na rowerach po ulicach naszego miasta i długą tyczką zapalali te lampy. Rano były gaszone.
Ta lampa znajduje się nad wejściem do kościoła w Pakości i jest przerobiona na elektryczną.
Nie myślałem, że jeszcze ją gdzieś, kiedyś spotkam. :shock: :)
Załączniki
SDC10656.JPG
SDC10656.JPG (71.1 KiB) Przejrzano 3816 razy
Awatar użytkownika
seth
brak
Kontakt:

Re: Lampa gazowa.

Post autor: seth »

Wywietrznik na górze i typowy dla tego typu lamp model, świadczy tylko że masz dobre oko AERO ;)
AERO
brak
Kontakt:

Byłem mile zaskoczony, że jeszcze się gdzieś uchowała. "Odkrycie" ;) jej sprawiło mi dużą przyjemność.
Dla samej lampy warto mi było pojechać do Pakości, ale to miasteczko zgotowało mi znacznie więcej niespodzianek.
AERO
brak
Kontakt:

Są i w Bydgoszczy :!: :)
Co prawda elektryczne repliki,.... ale są ! ;)
Kilka z nich znajduje się na dziedzińcu - skwerze Wyższego Seminarium Duchownego Diecezji Bydgoskiej. im. Błogosławionego Biskupa Michała Kozala, na ul. Grodzkiej.
Załączniki
SDC12475.JPG
SDC12475.JPG (106.23 KiB) Przejrzano 3496 razy
SDC12481.JPG
SDC12481.JPG (72.85 KiB) Przejrzano 3493 razy
SDC12465.JPG
SDC12465.JPG (43.49 KiB) Przejrzano 3498 razy
SDC12474.JPG
SDC12474.JPG (92.54 KiB) Przejrzano 3496 razy
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Ewing »

AERO starych lamp gazowych jest w naszym mieście jeszcze sporo między innymi na Długiej i Dworcowej.
W tym wątku znajdziesz dwie http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php?f=67&t=2601
AERO
brak
Kontakt:

Wiem, że są inne lampy gazowe w naszym mieście, bo sam wkleiłem zdjęcie jednej z nich w ;
http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php?f=34&t=2028 ;)

Chodziło mi wyłącznie o ten ostatni typ lamp gazowych, które zaczęły znikać z naszych ulic pod koniec lat 60 i które to, jeszcze troszeczkę pamiętam.
Na 99 % oryginalnych lamp już nie ma . Ani tych wcześniejszych , jak ta na ul. Dworcowej i ul. Długiej , ani tych o których mowa.
Prawdopodobnie , te wcześniejsze, to lampy montowane w centrum miasta.
Wraz z upływem czasu, gazyfikowano odleglejsze ulice i tam już montowano lampy w prostszej formie, takiej jak ta na pierwszym zdjęciu tego wątku.

Jedyna ocalała, oryginalna , znana mi właśnie taka lampa , to ta w Pakości a repliki ich musiały pojawić się w naszym mieście , stosunkowo niedawno.
ODPOWIEDZ