Smukała - był most wąskotorówki
Moderator: krajan
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Smukała - był most wąskotorówki
Następna zagadka i jednocześnie identyfikacja. Podobno był tu kiedyś most.
Gdzie to jest i kiedy był tu most ? (o ile tu był). Intrygujące są widoczne tory. (w tym rejonie).
Gdzie to jest i kiedy był tu most ? (o ile tu był). Intrygujące są widoczne tory. (w tym rejonie).
- Załączniki
-
- SDC13236.JPG (65.05 KiB) Przejrzano 3659 razy
-
- SDC13226.JPG (62.38 KiB) Przejrzano 3664 razy
-
- SDC13222.JPG (89.8 KiB) Przejrzano 3677 razy
-
- SDC13227.JPG (97.64 KiB) Przejrzano 3674 razy
-
- SDC13220.JPG (104.9 KiB) Przejrzano 3673 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Re: Był most ?
Jeśli jest to Smukała, to są to pozostałości po moście drogowo-kolejowym. Oczywiście chodzi o kolejkę wąskotorową - linia do Żołędowa i dalej.
-
AERO
- brak
- Kontakt:
Tak to jest Smukała. Obok jest nowy most.
Jestem mile zaskoczony informacją o tych torach. To już chyba ostatnie namacalne dowody istnienia "ciuchci" w Bydgoszczy.
Jestem mile zaskoczony informacją o tych torach. To już chyba ostatnie namacalne dowody istnienia "ciuchci" w Bydgoszczy.
-
WDW
- brak
- Kontakt:
Aero, most wąskotorówki w Smukale został wysadzony w 1939 przez polskich saperów, nie został już później odbudowany. Zaraz pod drugiej stronie była bocznica do Karbidu Wielkopolskiego. Stojąc na mostku ale patrząc "odwrotnie" widać mały przekop w którym tory szły w kierunku lasu i Maksymilianowa.
Sieć bydgoskich wąskotorówek została rozdzielona na 2 części, część Maksymilianowo - Gądecz itd. zlikwidowano w końcu lat czterdziestych, reszta dotrwala do lat 90tyc.
Śladów jest więcej: w lesie za Smukałą jest zachowany nasyp wąskotorówki, w Maksymilianowie podjazd na dawny (i obecny)wiadukt nad "węglówką", nasypy są też od dawnej pętli 58 w Opławcu (częśćiowo pod drogą) do dawnej knajpy w Janowie (też obiekt kolejowy). Podobno w lesie koło Opławca są jeszcze słupki hektametrowe, ale ja tego nie sprawdzałem.
Sieć bydgoskich wąskotorówek została rozdzielona na 2 części, część Maksymilianowo - Gądecz itd. zlikwidowano w końcu lat czterdziestych, reszta dotrwala do lat 90tyc.
Śladów jest więcej: w lesie za Smukałą jest zachowany nasyp wąskotorówki, w Maksymilianowie podjazd na dawny (i obecny)wiadukt nad "węglówką", nasypy są też od dawnej pętli 58 w Opławcu (częśćiowo pod drogą) do dawnej knajpy w Janowie (też obiekt kolejowy). Podobno w lesie koło Opławca są jeszcze słupki hektametrowe, ale ja tego nie sprawdzałem.
Situation Normal All F....... Up
-
AERO
- brak
- Kontakt:
No proszę, jakie ciekawostki związane z tym miejscem.
Jeszcze parę fotek.
Jeszcze parę fotek.
- Załączniki
-
- " Stojąc na mostku ale patrząc odwrotnie"
- SDC13235.JPG (94.23 KiB) Przejrzano 3619 razy
-
- " Odwrotnie"
- SDC13219.JPG (106.44 KiB) Przejrzano 3615 razy
-
- SDC13232.JPG (84.39 KiB) Przejrzano 3614 razy
-