My tu rozpamiętujemy dawne czasy - może i dobrze... Ale na istniejącej sieci w PP nie zasypiamy gruszek w popiele i dzieje się

W tą niedzielę odbywa się impreza organizowana przez LGD "Krajna nad Notecią" i Czarnkowsko-Trzcianecka LGD . Towarzystwo jakby to obrazowo ująć, działa jako rodzaj "podwykonawcy"

i nie wiem jak to w tym roku wyjdzie - ale w zeszłym roku była to jedna z najlepszych imprez z udziałem WKP. Szczegóły są tu
http://faktypilskie.pl/bialosliwie/16998-lgd-funduj-darmowy-przejazd-wskotorowk. We wrześniu imprezy planowane są w Żninie i Białośliwiu. ŻKP obchodzi 120-lecie istnienia, a u nas będzie IV Zlot Miłośników Kolejek 600mm z udziałem przynajmniej 3 czynnych maszyn parowych, w tym jakiegoś bardzo rzadko spotykanego parowozu o wdzięcznym imieniu "DIMITRAS", Orenstein&Koppel znanego z III Zlotu i Las 3471. Wszystkich miłośników gorąco zapraszamy - stacja Białośliwie Wąsk. ma swój niepowtarzalny klimat, który to z przyczyn niezależnych od nas jest u nas niedostępny. Nawiasem mówiąc ostatnimi czasy w okolicach Bydgoszczy włodarze stawiają na imitację zamiast oryginałów i w przypadku starych tramwajów i kolei jest to szczególnie widoczne. Imitacja z bruku zamiast historycznych torowisk na moście koło Starego Rynku; w Myślęcinku imitacja kolejki zamiast prawdziwej którą to lekką ręką rozpieprzono (szczęściem część trafiła w dobre ręce - przynajmniej tak uważam) i teraz imitacja szyn na moście pod Koronowem...