Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest niedziela, 13 lip 2025, 23:15

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Gość

Witajcie!

Zarejestrowałam się na forum z.. zagadką pewną. Otóż: kilka dni temu, podczas gruntownych remontów pewnego starego budynku szkolnego w jednej z podbydgoskich wsi – po zerwaniu desek podłogowych, w okolicach progu drzwi, moim oczom ukazał się pewien notesik. Okazało się, że były to zwyczajne notatki jakiegoś nauczyciela, kilka zarządzeń odnośnie funkcjonowania szkoły w latach 40-stych, jakieś plany wychowawcze, oceny, w sumie nic wielkiego. Tymczasem zaintrygowała mnie fotografia, którą wyciągnęłam ze stronnic owej książeczki. Zdjęcie – w słabej jakości za co Was przepraszam (nie mam skanera), - załączam..

Po kilku przyjrzeniach się, dochodzę do wniosku, że jest to najprawdopodobniej ulica Gdańska. A może nie? Szczerze mówiąc myląca może być ta kamieniczka po prawej... pasuje w sumie do wielu naszych bydgoskich zabytków. Widać, że w oknach z powybijanymi szybami siedzą ciekawscy ludzie a po prawej na dole, mamy cały rządek gapiów z niefrasobliwymi minami. Bardzo słabo widać i wcale nie widać na tym "zdjęciu zdjęcia" – ale wśród nich stoją też wojskowi i/albo policja. Wszyscy stoją wpatrzeni w tą rakietę. I właśnie.. właśnie o tą rakietę mi chodzi. Co to jest? Ja to wprawdzie nazwałam rakietą, miałam nawet podejrzenia, że to niemiecki, przeciwlotniczy Wasserfall – co okazało się głupotą po porównaniu z fotografiami w Internecie. ;)

Pomyślałam też sobie, że może błędnie sugeruje się rocznikiem notesika w którym to zdjęcie znalazłam. Notesik jest oznaczony rokiem '42/'43.. znajdując w nim to zdjęcie uznałam, że musi pochodzić z tego właśnie okresu. A może grubo się mylę, rajcuję się niepotrzebnie – i ktoś schował je tam znacznie później, ta moja wielka rakieta to coś z czasów późniejszych? Nikt nie wie też, kiedy w tym remontowanym budynku kładziono te deski, które teraz zrywaliśmy. . .

Intryguje mnie, co to jest, z jakiego roku może być... ciekawa jestem jak rzadko kiedy :)

Załączniki:
Komentarz: Co to?
20110203168.jpg
20110203168.jpg [ 50.38 KiB | Przeglądany 3330 razy ]

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

To będzie coś w ten deseń.
Możliwe, że rakieta przeciwlotnicza W-755
Rakieta tego typu stoi przed PMW.

Obrazek

Z naszego muzeum.

Obrazek

Obrazek

-- czwartek, 3 lut 2011, 23:46 --

Jeszcze jedno, rakieta jest o ile dobrze widzę na naczepie PR–11B
Pod tym linkiem jest dokładnie pokazane co i jak http://www.infowsparcie.net/wria/o_auto ... akiet.html

Gość
Awatar użytkownika

Jest to rakieta systemu przeciw lotniczego S-75 Dźwina(W-750). Widoczne są lotki na statecznikach silnika startowego. S-75 Wołchow(W-755) nie ma lotek. W PMW również jest Dźwina. Rakieta weszła do służby w 1957 roku. Na zdjęciu widać pocisk w pozycji transportowej na STZ. Bardzo często takie zestawy brały udział w różnych paradach z okazji świąt państwowych.

Trochę informacji było tutaj: viewtopic.php?f=34&t=1335

Gość

Panowie, dziękuję Wam za odpowiedzi. Chodziło mi to po głowie niemalże od tygodnia, byłam prawie, że pewna, że to rakiety z czasów IIWŚ, transportowane Gdańską do jakiegoś miejsca "wystrzału" a tu się okazuje, że to... niewinna parada :D Coś mi też świtało, że w naszym Muzeum stoi podobna sztuka... i faktycznie.

Te informacje są dla mnie ważne jeszcze dlatego, że wiem już w których latach kładziono dechy które zrywaliśmy, to również intrygowało mnie po znalezieniu dokumentów z lat 40-stych - skoro takie rakiety użytkowano od 1957, to i to się przy okazji wyjaśniło. Jeszcze raz stokrotne dzięki !. :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]