Witajcie!
Zarejestrowałam się na forum z.. zagadką pewną. Otóż: kilka dni temu, podczas gruntownych remontów pewnego starego budynku szkolnego w jednej z podbydgoskich wsi – po zerwaniu desek podłogowych, w okolicach progu drzwi, moim oczom ukazał się pewien notesik. Okazało się, że były to zwyczajne notatki jakiegoś nauczyciela, kilka zarządzeń odnośnie funkcjonowania szkoły w latach 40-stych, jakieś plany wychowawcze, oceny, w sumie nic wielkiego. Tymczasem zaintrygowała mnie fotografia, którą wyciągnęłam ze stronnic owej książeczki. Zdjęcie – w słabej jakości za co Was przepraszam (nie mam skanera), - załączam..
Po kilku przyjrzeniach się, dochodzę do wniosku, że jest to najprawdopodobniej ulica Gdańska. A może nie? Szczerze mówiąc myląca może być ta kamieniczka po prawej... pasuje w sumie do wielu naszych bydgoskich zabytków. Widać, że w oknach z powybijanymi szybami siedzą ciekawscy ludzie a po prawej na dole, mamy cały rządek gapiów z niefrasobliwymi minami. Bardzo słabo widać i wcale nie widać na tym "zdjęciu zdjęcia" – ale wśród nich stoją też wojskowi i/albo policja. Wszyscy stoją wpatrzeni w tą rakietę. I właśnie.. właśnie o tą rakietę mi chodzi. Co to jest? Ja to wprawdzie nazwałam rakietą, miałam nawet podejrzenia, że to niemiecki, przeciwlotniczy Wasserfall – co okazało się głupotą po porównaniu z fotografiami w Internecie.
Pomyślałam też sobie, że może błędnie sugeruje się rocznikiem notesika w którym to zdjęcie znalazłam. Notesik jest oznaczony rokiem '42/'43.. znajdując w nim to zdjęcie uznałam, że musi pochodzić z tego właśnie okresu. A może grubo się mylę, rajcuję się niepotrzebnie – i ktoś schował je tam znacznie później, ta moja wielka rakieta to coś z czasów późniejszych? Nikt nie wie też, kiedy w tym remontowanym budynku kładziono te deski, które teraz zrywaliśmy. . .
Intryguje mnie, co to jest, z jakiego roku może być... ciekawa jestem jak rzadko kiedy