Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest piątek, 20 cze 2025, 23:02

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Gość

Pamiętam jak wieczorami na tyn ustrojstwie pracował mój dziadek. Nie pamiętam jak to się fachowo nazywa ale doskonale wiem do czego służyło, a wy wiecie?

Obrazek

Tytuł: Re: Co to jest?
Gość

Lidka, zdjęcie ci się przewróciło ;) Prawdopodobnie jest praska (lub podobny przyrząd) do wciskania lub zaciskania, np remizek lub nitów, tyle że brakuje stempla i matrycy. Podejrzewam że Twój dziadek był szewcem lub rymarzem.

Gość
Awatar użytkownika

Ja stawiam na introligatora lub stolarza. :)

Gość

Marcin pisze:
Lidka, zdjęcie ci się przewróciło ;) Prawdopodobnie jest praska (lub podobny przyrząd) do wciskania lub zaciskania, np remizek lub nitów, tyle że brakuje stempla i matrycy. Podejrzewam że Twój dziadek był szewcem lub rymarzem.

Zdjęcie mi się nie przewróciło ..:) kuzyn to urządzenie w ten sposób prezentuje, czyli do góry nogami. Dziadek nie był ani stolarzem, ani rymarzem, ani szewcem...Może podpowiem ze to coś było przydatne dziadkowi do uprawiania jego hobby. Teraz wszystko kupimy w takim czy innym Auchanie :) ale kiedyś żeby facet mógł się pobawić, najpierw musiał sobie zabawki samemu zrobić :)
Nie sadziłam ze ta zagadka sprawi wam trudność...

Gość
Awatar użytkownika

Marcin, co do praski to masz rację, z tym że jest to praska do elaboracji amunicji myśliwskiej a właściwie jej końcowej fazy –zamykanie łuski. Dawniej nie było można kupić amunicji tak jak dzisiaj od wyboru do koloru, trzeba było zrobić ją samemu. Zasada była prosta, odważoną ilość prochu(naważka) wsypywało się do łuski, na to przybitka, śrut i papierowy krążek. Łuskę wylotem wkładało się w część gdzie jest korbka, dłuższa rączka jest ruchoma z takim półksiężycem który opierał się na kryzie łuski, powinno tam być nacięcie blokujące przed obrotem łuski. Dociskając kręciło się korbką i w ten sposób zamykało się łuskę z ładunkiem.

Gość

Tak, Jarek ma racje. Pamiętam jeszcze tylko śrut i proch, łuskę i jakieś sztuczki magiczne mojego dziadka, które bardzo mi się podobały. Śrut był rożnej gradacji w zależności od przeznaczenia. Dziadek czarował przeszło 30 lat temu. Kuzyn już nie używa magii w myślistwie, a broń maja taka, że zwierz nie ma szans...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]