Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest sobota, 19 lip 2025, 22:08

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek, 5 lip 2013, 19:13 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 9 paź 2008, 23:00
Posty: 5304
Lokalizacja: Bydgoszcz
Nie wiecie co jest po obiedzie :?: :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 5 lip 2013, 20:00 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 10:49
Posty: 227
Lokalizacja: Bydgoszcz
Papierosek :):)

_________________
Pozdrawiam Artur


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 5 lip 2013, 20:35 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 22:37
Posty: 406
Myślę że chodzi o murzynki.

_________________
"Cudze wiedzieć rzeczy ciekawość jest, a swoje potrzeba"
Andrzej Maksymilian Fredro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 5 lip 2013, 21:07 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota, 4 kwie 2009, 23:00
Posty: 1078
andant pisze:
Myślę że chodzi o murzynki.

Po obiedzie :shock:
Wtedy człowiek myśli o spaniu, a nie o figlach z paniami z Afryki :usta

_________________
Z harcerskim pozdrowieniem
SALAMON


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 5 lip 2013, 21:35 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 9 paź 2008, 23:00
Posty: 5304
Lokalizacja: Bydgoszcz
Papierosek nie
Murzynki nie

To jest coś co zdecydowanie poprawia smak potraw :D To już duża podpowiedź :D

I na dodatek to ceramiczne "coś" miało taki dzyndzel :D


Załączniki:
Olalala.jpg
Olalala.jpg [ 37.31 KiB | Przeglądany 3530 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 5 lip 2013, 21:47 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek, 11 sty 2011, 10:49
Posty: 227
Lokalizacja: Bydgoszcz
Browarek :?:

_________________
Pozdrawiam Artur


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek, 5 lip 2013, 22:19 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 9 paź 2008, 23:00
Posty: 5304
Lokalizacja: Bydgoszcz
W Bydgoszczy nie produkowano piwa o nazwie OLA.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 6 lip 2013, 09:20 
Offline
BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek, 16 gru 2008, 00:00
Posty: 6984
kefir?

_________________
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 6 lip 2013, 09:57 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 29 gru 2011, 20:51
Posty: 7141
Wygląda jak 'coś' do jadalnej oliwy. Może nią polewano sałatę, lub inne spożywcze zielsko... :shock:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 6 lip 2013, 10:35 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 9 paź 2008, 23:00
Posty: 5304
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kefir nie
Oliwa nie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 6 lip 2013, 10:40 
Offline
Gość

Rejestracja: sobota, 5 lut 2011, 19:21
Posty: 154
bunkier pisze:
Kefir nie
Oliwa nie


po obiedzie to jest najczęściej musztarda


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 6 lip 2013, 11:01 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 9 paź 2008, 23:00
Posty: 5304
Lokalizacja: Bydgoszcz
:!: :!: :!: BRAWO :!: :!: :!:
:1

No to teraz trzeba jakoś ze sobą to połączyć :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 6 lip 2013, 11:52 
Offline
Gość

Rejestracja: sobota, 5 lut 2011, 19:21
Posty: 154
bunkier pisze:
:!: :!: :!: BRAWO :!: :!: :!:
:1

No to teraz trzeba jakoś ze sobą to połączyć :D



będzie ciężko nie wiem jak stary pojemniczek kolorek kojarzy mi się z ceramiką włocławską lub z bolesławca w zależności jak wiekowe to ustrojstwo i z jakich czasów musztarda może z fabryki octu i musztardy, króra kiedyś była??????


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 6 lip 2013, 14:32 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 9 paź 2008, 23:00
Posty: 5304
Lokalizacja: Bydgoszcz
wena pisze:
musztarda może z fabryki octu i musztardy, króra kiedyś była??????

Bardzo dobry trop :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 6 lip 2013, 15:17 
Offline
Gość

Rejestracja: sobota, 5 lut 2011, 19:21
Posty: 154
bunkier pisze:
wena pisze:
musztarda może z fabryki octu i musztardy, króra kiedyś była??????

Bardzo dobry trop :D


czy ten dozownik musztardy służył w domach czy raczej w obiektach typu bary, knajpki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 6 lip 2013, 21:54 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 9 paź 2008, 23:00
Posty: 5304
Lokalizacja: Bydgoszcz
Ten dozownik był używany bardziej w knajpach, restauracjach, itp. Mógł być też używany w domach. Trudno jednoznacznie powiedzieć. Zasada działania bardzo prosta, w kraniku był tłok który poprzez wysuwanie podawał odpowiednią dawkę musztardy.


Załączniki:
Ola2.jpg
Ola2.jpg [ 19.15 KiB | Przeglądany 3412 razy ]
Ola3.jpg
Ola3.jpg [ 16.93 KiB | Przeglądany 3412 razy ]
Ola4.jpg
Ola4.jpg [ 30.29 KiB | Przeglądany 3412 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota, 6 lip 2013, 22:02 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 9 paź 2008, 23:00
Posty: 5304
Lokalizacja: Bydgoszcz
Musztarda stołowa „OLA” i „OLA EKSTRA” produkowana była w największej fabryce musztardy w Polsce: „ Antoni Piliński – Bydgoszcz”, która mieściła się przy Nowym Rynku 9. W pewnym okresie wypuszczono na rynek tańszą musztardę delikatną „SENOLA”.
Antoni Piliński był również właścicielem Fabryki Octu Winnego i Konserw „FERMENTA” która też mieściła się przy Nowym Rynku 9.


Załączniki:
Faktura.jpg
Faktura.jpg [ 104.05 KiB | Przeglądany 3410 razy ]
Fermenta.jpg
Fermenta.jpg [ 65.07 KiB | Przeglądany 3410 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 7 lip 2013, 09:45 
Offline
Gość

Rejestracja: sobota, 5 lut 2011, 19:21
Posty: 154
bunkier pisze:
Musztarda stołowa „OLA” i „OLA EKSTRA” produkowana była w największej fabryce musztardy w Polsce: „ Antoni Piliński – Bydgoszcz”, która mieściła się przy Nowym Rynku 9. W pewnym okresie wypuszczono na rynek tańszą musztardę delikatną „SENOLA”.
Antoni Piliński był również właścicielem Fabryki Octu Winnego i Konserw „FERMENTA” która też mieściła się przy Nowym Rynku 9.



można powiedzieć że wygrałam :mrgreen: :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 7 lip 2013, 09:56 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 9 paź 2008, 23:00
Posty: 5304
Lokalizacja: Bydgoszcz
wena pisze:
można powiedzieć że wygrałam :mrgreen: :mrgreen:

A nawet trzeba :1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 7 lip 2013, 10:58 
Offline
Gość

Rejestracja: sobota, 5 lut 2011, 19:21
Posty: 154
bunkier pisze:
wena pisze:
można powiedzieć że wygrałam :mrgreen: :mrgreen:

A nawet trzeba :1



a mógłbyś dać fotkę od spodu dozowniczka zobaczymy kto produkował tą ceramikę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
       
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group