Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest czwartek, 12 gru 2024, 01:37

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1084 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

Dzisiaj planowałem wstawić inny zestaw, ale przypadkiem natrafiłem na kolejny widok, który świetnie uzupełni dwa poprzednie zestawy z 'dawnym podwórkiem'. Na zdjęciu z początku lat 90-tych widzimy czas, w którym dokonywała się tam ta zmiana. Budynek 'wschodni' jest już wyburzony, a 'zachodni' jeszcze tam stoi i czeka na swój... koniec.

Załączniki:
podwórko 3 B.jpg
podwórko 3 B.jpg [ 187.04 KiB | Przeglądany 2913 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Dzisiaj przypomnę kolejne, 'ważne' kino, którego już nie ma.
Polonia. Wspominał tu je kiedyś osobno AERO, (zdjęcia już zniknęły), wspominaliśmy je też w temacie naszych kin. Więc tylko tu przypomnę jego nazwy... Zaczęło działać jako Paw, (1929), potem stało się Apollem (1931), a po wojnie Polonią. Warto dodać, że w czasie wojny Niemcy zmienili nazwę tego kina na "Bidegast". (Tą ciekawostkę, przypomniał nam tutaj kolega Mac). W 2010 budynek kina rozebrano, (po siedmiu latach od zamknięcia kina) i zbudowany został tam budynek mieszkalny...

Załączniki:
kino Polonia B.jpg
kino Polonia B.jpg [ 191.44 KiB | Przeglądany 2116 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Latem zrobiłem serię zestawów 'z kanałem'. Z różnych powodów pominąłem parę znanych widoków, które raz po raz będę tu przypominał. Tą starą pocztówkę złożyłem w 'zwykłym zestawie' 10 lat temu i nadal tu jest, choć wiele innych naszych zdjęć wstawianych tu w tamtym czasie, już 'zniknęła'...

Widok ten przypominam jednak głównie dlatego, że chciałbym go jeszcze w tym roku 'ożywić'... Nie dysponuję profesjonalnymi programami. Korzystam z darmowego shotcuta i jestem w trakcie 'kombinowania'... Pierwszą, 'magiczną pocztówkę', z Zaułkiem, już tu gdzieś chyba pokazywałem...
Dla formalności, przypomnę, że to zasypany fragment kanału przy 'marszałkowskiej', czyli Marszałka Focha. O ważnym historycznie budynku na pierwszym planie, wielokrotnie pisaliśmy tu, w odpowiednich tematach.

Załączniki:
Marszałkowska  kanał B.jpg
Marszałkowska kanał B.jpg [ 194.6 KiB | Przeglądany 982 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Czas szybko mknie i szybko wymazuje z pamięci mały amfiteatr na wyspie...

Załączniki:
MR amfiteatr B.jpg
MR amfiteatr B.jpg [ 196.29 KiB | Przeglądany 368 razy ]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1084 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]