Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest niedziela, 13 paź 2024, 22:08

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

^^^
Byłem tam wczoraj, zrobić 'rozpoznanie' do ostatnich zestawów z serii o kanale. Cegły obu przyczółków, są w podobnym stanie, co zresztą widać na zdjęciach na pierwszej stronie tematu. Można więc śmiało założyć, że uszkodzenie na tym unikatowym zdjęciu, jest z 1939-go. Wkrótce most okupant odbudował, wraz z przyczółkami. A jeśli zdjęcie pokazuje koniec wojny, to oznaczałoby, że odbudowano przyczółki, żeby i most odbudować... Ale w takim razie, były bo one bardziej 'gładkie', bez śladów uszkodzeń mechanicznych... Poniżej fotka przyczółka południowego.
Na pierwszej stronie, Hrab pokazał dwie mapy, które teraz pomagają rozwiązać zagadkę lokalizacji mostów. Pierwsza, pokazuje miejsce 'starego', drewnianego mostu', niemal w osi ulic po obu stronach kanału. Druga mapka, pokazuje przesunięte już bardziej na wschód położenie 'nowego mostu', z zachowanymi do dziś przyczółkami. Na fotce poniżej, dorysowałem 'stary most', a stałem mniej więcej w miejscu 'GSF', utrwalonego na pocztówce 'starego mostu' pokazanego na poprzedniej stronie przez Maxwella. 'Za plecami', parę metrów dalej, miałem ceglany przyczółek. Widok drugiej pocztówki, musiał być zatem zrobiony, ze 'starego mostu'. Z 'nowego mostu', obiekty restauracji są położone 'dalej'...

Załączniki:
przyczółek południowy.jpg
przyczółek południowy.jpg [ 180.4 KiB | Przeglądany 8601 razy ]
widok na pierwszy.jpg
widok na pierwszy.jpg [ 171.47 KiB | Przeglądany 8601 razy ]
KB   Restauracja Tetzlaffa.jpg
KB Restauracja Tetzlaffa.jpg [ 120.72 KiB | Przeglądany 8601 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Przeglądałem nasz temat z kanałem. Tam, na stronie 7, 10 lat temu, bunkier wstawił ciekawe zdjęcie...
Raczej nikt z nas się wtedy nad nim 'nie pochylił', bo nie ma tam pytań, czy komentarzy. Teraz, gdy wiemy jak 'tam' wyglądał 'pierwszy most', możemy chyba śmiało przyznać, że na tym zdjęciu, widać go w oddali. Ta właśnie ta charakterystyczna drewniana konstrukcja, przypominająca 'most magazynowy', widoczna jest w oddali. Pozostaje jeszcze, przyglądając się innym szczegółom ustalić, od której strony jest to widok... Np. światło sugeruje, że z prawej, mamy stronę północną, z nie widoczną po tej stronie za mostem, restauracją...
Drugi widok pokazuje, w którym mniej więcej miejscu, mógł stać fotograf...

Załączniki:
JB  bunkier most.jpg
JB bunkier most.jpg [ 150.21 KiB | Przeglądany 976 razy ]
pole widzenia.jpg
pole widzenia.jpg [ 107.98 KiB | Przeglądany 976 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Maxwell pisze:
Unikatowa pocztówka prawdopodobnie z 1905 roku. Widok na drewniany most łączący Prądy z Osową Górą.
Wysokość ulicy Żywieckiej i ul. Kruszyńskiej. W tle restauracja Tetzlaffa przy ul. Mińskiej 102.

Udostępnione dzięki uprzejmości p. Tomasza Izajasza kustosza Muzeum Kanału Bydgoskiego.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=81 ... 9698869328

^^^
Kilka dni temu, rozmawiałem z Tomkiem o tym moście. Powiedział mi, że, (jeśli dobrze pamiętam), 'jakiś inżynier' twierdzi, że to nie jest konstrukcja drewniana, lecz żelazna...
Chodziło mu zapewne o te elementy, to sugerujące... A może most był drewniany, wzmacniany 'żelaznymi zworami', albo drewniano-żelazny, z belek, wykonanych z obu materiałów?

Załączniki:
elementy.jpg
elementy.jpg [ 62.68 KiB | Przeglądany 758 razy ]

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Teraz jak się dobrze przyjrzeć to faktycznie wygląda jak stalowa konstrukcja. Dodatkowo obstawiałbym jakieś czasowe rozwiązanie, bo widać, że została "nałożona" na tą drewnianą pod spodem, tak jakby dopiero w późniejszym etapie miano wybudować pod nią przyczółki. Podpory, które powinny opierać się o przyczółki, tu widać, że opierają się wyłącznie na poprzecznych belkach z konstrukcji poniżej. tylko, że to przęsło wydaje się w tej formie za krótkie dla tej szerokości kanału, który trzeba by jeszcze bardziej zwęzić w tym miejscu?

Gość
Awatar użytkownika

^^^
Same zagadki...

Ewing pisze:
Masz rację, cienie ciągną się w prawą stronę, a więc to strona północna została wysadzona.

Mam już tą najnowszą książkę o kanale. Na razie ją pomału, ale uważnie przeglądam...
Ewing zasugerował się zapewne moim rozważaniem o 'padaniu światła'. Ale jak nie ma 'słońca', a pora dnia jest pochmurna, to łatwo się jest pomylić. I pewnie się pomyliłem... A może i nie, sam już nie wiem... We wspomnianej książce, są też zdjęcia z 'jego' naprawy. Na pierwszym, przyczółek jest jeszcze 'rozwalony'. Na drugim zdjęciu, zrobionym w takim razie od strony Spacerowej, przyczółek jest już świeżutko odbudowany... Po drugiej stronie widać zjazd z mostu w lewo, czyli tak jak było, w stronę zachodnią. Jeśli nawet zdjęcia są 'odwrócone', to zjazd z mostu, po stronie Spacerowej też by pasował, bo też wypadł by 'na zachód'...

Pewne zdania pomieszałem, ale edycją zdążyłem poprawić. Widzę już 5 wyświetleń, a więc 5 osób już przeczytało tamte moje nie przemyślane 'zapytania'... :oops:

Załączniki:
Fang.jpg
Fang.jpg [ 190.78 KiB | Przeglądany 518 razy ]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]