^^^
Kiedyś broniłem się przed przystąpieniem do FB i przez pewien przypadek tam trafiłem. Ale faktycznie, zalewa nas tam co chwilę masa informacji, najczęściej niepotrzebnych...
kurgan pisze:
Warto tez dodać, że ul. Bernardyńska, wraz z wybudowanym mostem, była de facto pierwszą obwodnicą Bydgoszczy, jej zadaniem było odciążenie Starego Rynku oraz ul. Mostowej.
^^^
Pewnie wtedy nikt tak o niej nie pomyślał, ale faktycznie ta dawna 'nowa trasa', w pewnym sensie ulżyła zatłoczonej ówczesnej Mostowej.
Maciej pisze:
Ja tam mocno szanuje, że dalej się Tobie chce i to akurat w tym konkretnym miejscu informować ludzi o historii Bydgoszczy. Fakt, dziś media społecznościowe deklasują poczciwe fora, ale to się może kiedyś znów odmienić. Już dziś wiele ludzi ucieka z FB, na którym trzeba być mocno poprawnym politycznie i kulturowo co nie wszystkim odpowiada.
^^^ Tak naprawdę, to mi i chyba większości dawniej aktywnych forumowiczów, już mniej się chce niż kiedyś... W moim przypadku, bywają momenty, czyli tematy, które sobą nagle sprawiają przypływ zaciekawienia... W pierwszym wpisie na górze wspomniałem, że dla mnie iskrą było zdjęcie folwarku Grodztwo.
Wracając do tematu... Chyba z praktycznego punktu widzenia można powiedzieć, że ulica, 'swe narodziny', 150 lat temu, zawdzięcza zbudowanemu wtedy mostowi. (O nim samym jest tu na forum osobny temat)
Na zdjęciu poniżej, widok ulicy przed stu laty. Trzeba dodać, że wtedy nikomu nie przeszkadzały stojące tuż przy niej, nieistniejące już obiekty. Zarówno wspomnianego folwarku z jednej strony, jak i małego kościoła św Idziego z drugiej jej strony.