Dziękuję za pomysł i realizację.

Prowokacja.

Duże zdjęcia w dużym rozmiarze wysyłam na adres mailowy bez zaliczenia pocztowego
Proszę o kontakt na wew. skrzynkę "Bunkra".
-- wtorek, 19 lip 2011, 01:02 --

bunkier pisze: Fachowej nazwy nie znam tych „organów”. Duże zdjęcie EC-I, mniejsze D.A.G. Fabrik Krümmel rok 1940.

A ja, niestety (?), miałemGrapHite pisze:dobrze, że nie miałem aparatu

"(...) W latach 80tych przez kilka lat dane mi było pracować w EC1 i obsługiwać wszystkie pokazane na zdjęciach kotły.
Z kotłownią parową,a dokładniej z pompownią zasilająca kotły w wodę wiąże się "smakowity" kąsek historyczny.
Oprócz zwykłych elektrycznych pomp zasilających kotły w wodę by też dwie pompy parowe,które w wypadku awarii elektryczności pozwalały na czasową prace kotłów.
Owe pompy parowe pochodziły z "odzysku" w ramach niemieckich reperacji wojennych.W czasie II wojny światowej służyły na okręcie Kriegsmarine. Z tego okręty były też schody prowadzące do tych pomp i do urządzenia zwanego fachowo odgazowywaczem, na których widniała jeszcze nazwa tego okrętu.Nie chcę wprowadzać Ciebie w błąd co do tego z jakiego pochodziły okrętu,chociaż kołacze mi się w głowie nazwa zatopionego w porcie w Gdyni "Gneisenau". Nie wiem tez czy owe "pamiątki"zachowały się do czasów obecnych. "
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości