Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest poniedziałek, 7 paź 2024, 00:47

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1060 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53  Następna
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

Nowa strona, więc przypomnę tylko, że mamy jubileuszową, 250-tą rocznicę naszego kanału. Ona, zachęciła mnie, do zrobienia 'porządków' w zestawach porównawczych, pokazujących różne miejsca związane głównie ze Starym Kanałem.
Dzisiejszy widok, nawiązuje do tego sprzed dwóch dni. A wiec jesteśmy prawie w tym samym miejscu, ale spoglądamy teraz bardziej 'w prawo...' Dla większości z Was, miejsce jest bardzo dobrze znane i nie trzeba się powtarzać w opisach... 8-)

Załączniki:
38 z3D B.jpg
38 z3D B.jpg [ 197.59 KiB | Przeglądany 26609 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

'Przeskakujemy' z miejsca z poprzedniego zestawu, na drugą stronę kanału, a tam, po obróceniu się w kierunku śluzy III, spoglądamy na zatopione w zieleni dawne rozlewisko...

Załączniki:
39 rozlewisko B.jpg
39 rozlewisko B.jpg [ 186.06 KiB | Przeglądany 26481 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Na poprzedniej stronie pisałem, tak jakoś wyszło, że w jednym z tematów "około bydgoskich" na FB, zacząłem wstawiać zestawy ze Starym Kanałem, średnio co dwa dni. I dlatego ostatnio one i tutaj częściej się pojawiają. Ale żeby zachować jakąś logiczną kolejność, to bywa też, że tam wstawiam zestawy, które tutaj już wcześniej się pojawiały. I tak było wczoraj i będzie jutro. Więc mam tutaj teraz 'wolne okienko' i mogę dać wreszcie coś 'bez wody'. 8-)

Kina. Było ich w mieście sporo i mają tutaj na forum, swój oddzielny temat. Kilka z nich zachowało się na zdjęciach w sposób mniej, lub bardziej widoczny. Pierwszy 'kinowy' zestaw, przypomina nam o Gryfie, który powstał krótko po wojnie, w miejscu po dawnym zborze ewangelickim. Na filmie 'Wielka włóczęga', byłem tam kilka razy. :D Sala nie była za duża, a drewniane filary wspierające balkon, przeszkadzały w oglądaniu filmów, widzom z pewnych miejsc... Stało w głębi posesji, do której najczęściej wchodziło się sporą furtką obok bramy. Stan kina w latach 80-tych był już kiepski, więc postanowiono zrobić tam kapitalny remont i zostało ono zamknięte. Były to czasy 'kryzysu gospodarczego'. Wkrótce okazało się, że to kino jest 'nie potrzebne', więc nowy obiekt będzie służył celom handlowym... Teraz działa tam inna, kolejna instytucja... Zmienił się nie tylko sam obiekt, ale i również zewnętrzny mur, choć częściowo przypomina ten dawny...

Załączniki:
kino GRYF B.jpg
kino GRYF B.jpg [ 188.71 KiB | Przeglądany 26138 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

^^^
Dzięki za dobre słowo. :D

Jako że kontynuuję 'tam', cykl z kanałem, dziś wstawię, (tam też), zestaw nr42, (40 i 42 już były tu wcześniej, choć pod innymi nazwami). To oczywiście widok, w stronę śluzy IV.

Znów jesteśmy 'na śluzach' i dziś spojrzymy, na stary widok w stronę śluzy IV. Wielka szkoda, że w 'rewitalizacji' tego odcinka kanału, która miała miejsce już ponad 10 lat temu, nie zaplanowano ponownego jego zalania. Wydano grubą kasę na 'szkiełka', które już wtedy przewidywano, że zostaną przez łobuzerię potłuczone... Omawialiśmy to, w naszym osobnym temacie kanału. Może za jakiś czas, znów zobaczymy tutaj 'więcej wody'...

Załączniki:
42 dalszy zygzak B.jpg
42 dalszy zygzak B.jpg [ 196.11 KiB | Przeglądany 25239 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Mamy dziś święto więc tradycyjnie...

Uliczka Naruszewicza, która ma również w temacie 'Portrety', swoje zasłużone miejsce. Jeszcze do niedawna senna, zaciśnięta między linią domów i dawnymi ogródkami, za którymi były mury garbarni. I właśnie ta wschodnia jej część, stała się częścią trasy tramwajowej... Chyba nikt by nie uwierzył w to, w moich młodych czasach, gdy tam 'biegałem', że będą tu jeździć tramwaje i powstaną nowe bloki mieszkalne...

Załączniki:
Naruszewicza 1 B.jpg
Naruszewicza 1 B.jpg [ 193.88 KiB | Przeglądany 25078 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Rejon ulicy Wrocławskiej. Pierwszy 'zwykły' zestaw, pokazujący to miejsce, zrobiłem jeszcze przed tą 'nieszczęsną rewitalizacją', o której mało kto wypowiada się pozytywnie. Było wtedy ono łatwe do precyzyjnego zidentyfikowania, bo widoczne, 'rozwidlone drzewo', po lewej stronie starej pocztówki, jeszcze tam stało. Dzisiaj, trochę trudniej jest z rozpoznaniem tego miejsca.

Załączniki:
43 drzewo B.jpg
43 drzewo B.jpg [ 189.73 KiB | Przeglądany 24615 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Ten zestaw był tutaj kiedyś w wersji 'zwykłej'. Powstał na 'nowo', by zasilić 'serial' o kanale, w miejscu o którym już tu pisałem. Miejsce wszystkim wam jest dobrze jest znane. Ale pędzący czas, zmienił również 'nowe widoki'. w starym zestawie, jak pamiętacie, brama śluzy IV była jeszcze widoczna. (Zestaw jest tutaj, na stronie 17) Dziś ona zniknęła, zarośnięta zielenią...

Załączniki:
44  brama zarośnięta B.jpg
44 brama zarośnięta B.jpg [ 196.37 KiB | Przeglądany 23716 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

'Dawno temu', w Bydgoszczy działało sporo tartaków. Jednym z nich był tartak Hermana Frankego, pojawiający się tutaj w różnych tematach. Wśród wytwarzanych w nim wyrobów, były również spore belki i krokwie. Eksportowane były nawet do Berlina. Na starej pocztówce, widzimy oczekujący na śluzowanie, (przed śluzą IV), kolejny transport, 'na zachód', z wyrobami bydgoskich tartaków...

Załączniki:
45 belki przed mostem B.jpg
45 belki przed mostem B.jpg [ 195.49 KiB | Przeglądany 23315 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

"Doczekali się śluzowania". Barki z 'belkami' są już wciągane do śluzy, przez 'obsługę śluzy', która te wszystkie czynności wykonywała ręcznie...

Załączniki:
46 belki do śluzy B.jpg
46 belki do śluzy B.jpg [ 198.12 KiB | Przeglądany 23234 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Dosyć dawno temu, pokazywałem tutaj ten widok.
"Przelewająca się woda nad bramami śluz". To zdjęcie śluzy IV, zrobiłem na początku lat 80-tych. Od wczesnego dzieciństwa, przechodząc w drodze do szkoły przez most ulicy Grottgera, (przy śluzie II), codziennie obserwowałem ten malowniczy spektakl. Było tak pewnie dlatego, że tamtym czasie, zaprzestano regulacji poziomu wody w śluzach, kontrolowanym uchylaniem zasuw. Spadająca z hukiem woda, tworząca swoisty pokaz, najbardziej przyciągała głównie uwagę 'przypadkowych przechodniów'... Dla nas, 'lokalsów', była to normalka... 8-)

Załączniki:
47 woda przelewająca się B .jpg
47 woda przelewająca się B .jpg [ 197.85 KiB | Przeglądany 22157 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Dzisiaj w zestawie przypomnę kolejne dawne kino. W czasach PRL-u miało nazwę Wolność, która potem stała się Awangardą. To nie za duże kino, działało oczywiście już przed wojną. Wtedy nazywało się Marysieńka. Zestaw przypominający o tym, też tutaj zawita. (To obecnie, oczywiście Gdańska 21)

Załączniki:
kino  Wolność B.jpg
kino Wolność B.jpg [ 197.18 KiB | Przeglądany 21422 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Dla tych, którzy lubią zimowe spacery, proponuję wybrać się nad kanał, w czasie większego mrozu. Zobaczycie wtedy śluzę IV w bajkowej, lodowej szacie...

Załączniki:
48  zima lód  B.jpg
48 zima lód B.jpg [ 195.41 KiB | Przeglądany 20455 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

BYDZIAK 1958 pisze:
Dla tych, którzy lubią zimowe spacery, proponuję wybrać się nad kanał, w czasie większego mrozu. Zobaczycie wtedy śluzę IV w bajkowej, lodowej szacie...

Świetny cały ten cykl porównawczy. Zwłaszcza, że też jestem lokalesem i często nad kanałem spaceruję i roweruję. Niedawno zrobiłem przejazd do szóstej śluzy. Dalej można wejść swobodnie na jej teren i pozwiedzać. Pozdrowienia Bracie.

https://rumble.com/v5ag5hx-6-luz..html

Gość
Awatar użytkownika

^^^ Ten wpis, jak dla mnie, dał mi trochę refleksji... Uświadomiłem sobie, że nie byłem przy śluzie 'Osowa Góra' już tak dawno że... nie pamiętam. Pewnie około 80-tego roku... :oops: Ponadto nie znam tego kanału "rumble". Wygląda jak 'siostrzany' "YT" i pewnie dla wstawiającego tam materiały, nie robią tylu schodów, jak na YT. 'Bracie', używam często wśród pewnej części znajomych. Czy my się znamy? :shock: No i jeszcze jedna ciekawostka. Też byłem w 'tym czasie', na samym początku sierpnia, przy śluzie IV, gdy stały tam przy niej te 'koparki', zrobić parę 'przymiarek... (W domu okazało się, że jednak te ujęcia mi nie pasowały)

Załączniki:
koparki.jpg
koparki.jpg [ 148.69 KiB | Przeglądany 20446 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

To moje stare zdjęcie w zestawie, było już tutaj, w temacie kanału, w innym, 'prostszym' zestawieniu... Tu, przypomnę, ze lata 80-te, były przełomowe dla naszych pozostałych, starych śluz. Ich bramy szybko próchniały i uwalniały coraz więcej wody, obniżając jej poziom w kanale. Tu, w śluzie IV, (połowa lat 80-tych), nie ma już dolnej bramy, jej resztki, były już usunięte...

Załączniki:
49 Seb B.jpg
49 Seb B.jpg [ 198.1 KiB | Przeglądany 20428 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Ten przykry widok, pokazujący śluzę IV z samego początku lat 90-tych, już tu kiedyś pokazywałem i jest wam znany. Przypomnę tylko, że trwał już remont kanału, który zaczął się od śluzy VI. Ona została wyremontowana w 1987, a jej bramy, ( i pozostałych śluz), wykonane zostały w ZNTK, w dawnym dziale mechanicznym.

Załączniki:
50 syrena B.jpg
50 syrena B.jpg [ 197.66 KiB | Przeglądany 19830 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Pokazywałem tu już kiedyś to puste koryto kanału, przed jego oczyszczaniem. Działo się to w pierwszej połowie lat 90-tych. Śluza otrzymała wtedy nowe bramy. W tym roku, po 30-stu latach, znów wymieniono je na nowe...

Załączniki:
51 bez wody B.jpg
51 bez wody B.jpg [ 194.4 KiB | Przeglądany 19726 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

W końcu powstał zestaw z 'wozami cyrkowymi', które pokazał tu 10 lat temu Stanisław. (Stały w klinie działki przy śluzie IV). Mieszkał w nich, pewien sympatyczny pan, który 'kręcił' watę cukrową nad kanałem, a i lampy gazowe obsługiwał... Tam, w tym wpisie Stanisława, kolega shet, opisał smutny schyłek życia tego pana...

Załączniki:
52 wozy B.jpg
52 wozy B.jpg [ 198.46 KiB | Przeglądany 18909 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Jak na razie, to jedyny znany mi widok z barką, płynącą tym odcinkiem kanału. Dzisiaj, wygląda tam podobnie i urokliwie, a zamiast barek, pływają tu nie tylko 'smocze łodzie' i kajaki... 8-)

Załączniki:
53 barka płynąca B.jpg
53 barka płynąca B.jpg [ 190.35 KiB | Przeglądany 17133 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

W pierwszej połowie lat 90-tych, będąc na śluzach, zrobiłem dwa zdjęcia. Jedno wstawiłem tydzień temu, a dziś, przyszedł czas na drugie. Puste koryto kanału, jeszcze 'chwilę' poczeka na czyszczenie i napełnienie wodą...

Załączniki:
54  bez wody przy 45 B  .jpg
54 bez wody przy 45 B .jpg [ 198.42 KiB | Przeglądany 14908 razy ]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1060 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]