Bydgoszcz... a może Ugoszcz
Moderator: krajan
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Bydgoszcz... a może Ugoszcz
... a może nie Bydgoszcz...

- Załączniki
-
- nazwa 1.JPG (51.59 KiB) Przejrzano 10199 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Re: Bydgoszcz...
Trochę tego pewnie się znajdzie
Małogoszcz
Radogoszcz
Wielgoszcz
Samo Goszcz również jest.
Małogoszcz
Radogoszcz
Wielgoszcz
Samo Goszcz również jest.
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Jest jeszcze Miłogoszcz.
Wygląda tak jakby brakowało jednej sylaby, wnioskuję po proporcjach tablicy... i słupków.
Wygląda tak jakby brakowało jednej sylaby, wnioskuję po proporcjach tablicy... i słupków.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- zecer
- brak
- Kontakt:
A ja stawiam na Ugoszcz
dla mnie brakuje jednej literyGrapHite pisze:Wygląda tak jakby brakowało jednej sylaby,
pozdrawiam znad kaszty
http://zecernia.com/html
...bo gdzie tylko dwóch się bije, tam zawsze Polak trzeci chętnie łba nadstawi
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
Znając Bydziaka to może brakować i 10 liter, słupki poprzestawiałGrapHite pisze: Wygląda tak jakby brakowało jednej sylaby, wnioskuję po proporcjach tablicy... i słupków.
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
No tak może byćMisia pisze:Znając Bydziaka to może brakować i 10 liter, słupki poprzestawiałGrapHite pisze: Wygląda tak jakby brakowało jednej sylaby, wnioskuję po proporcjach tablicy... i słupków.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
- THERION
- brak
- Kontakt:
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^ Myślałem o takim 'przekręcie', ale ostateczne sobie go darowałem.Misia pisze:
Znając Bydziaka to może brakować i 10 liter, słupki poprzestawiał
^^^ To prawidłowa odpowiedź.zecer pisze:A ja stawiam na Ugoszcz
dla mnie brakuje jednej litery
Dodam, że kilka dni temu, dopiero pierwszy raz usłyszałem o tej nazwie.
- Załączniki
-
- nazwa 1a.JPG (52.27 KiB) Przejrzano 10124 razy
- zecer
- brak
- Kontakt:
W ogóle są dwa/dwie Ugoszcze. Jeden/jedna pod Bytowem, druga/drugi pod Rypinem.Dodam, że kilka dni temu, dopiero pierwszy raz usłyszałem o tej nazwie.
O tej drugiej wiedziałem.A ty chyba wstawiłeś ten bytowski?
pozdrawiam znad kaszty
-
Stanislaw
- brak
- Kontakt:
Końcówka "goszcz" co oznacza?
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Gość, gościć?
Wikipedia:
Nazwy z końcówką -goszcz charakterystyczne są dla Słowian i wywodzą się bezpośrednio ze słowiańskiego *gost-jь oznaczającej w słowiańskich imionach "gościnę" lub "goszczenie"[12]. Dowodzą one słowiańskiego osadnictwa grodowego i charakterystyczne są dla słowiańskich i polskich nazw dzierżawczych i miejscowych z tą końcówką jak np. Małogoszcz, Skorogoszcz. Nazwy takie występują także w Niemczech na terenach Germania Slavica gdzie w średniowieczu Słowianie połabscy zakładali również swoje osady. Przykładami mogą być: gród pełniący rolę głównego ośrodka politycznego Redarów oraz centrum kultu boga Radogosta – Radogoszcz, *Trěbigost-jь, niemieckie Trebgast na terenie zasiedlonej przez Słowian tzw. Bawarii Slavica wywodzący się od słowiańskiego imienia Trzebiegost, wymienianie w 1028 r. po łacinie jako Trebegast, *Radogost-jь, niemieckie Raabs w Austrii, wymieniane w 1112 r. jako Ratgoz i wywodzące się od słowiańskiego imienia Radogosta
Wikipedia:
Nazwy z końcówką -goszcz charakterystyczne są dla Słowian i wywodzą się bezpośrednio ze słowiańskiego *gost-jь oznaczającej w słowiańskich imionach "gościnę" lub "goszczenie"[12]. Dowodzą one słowiańskiego osadnictwa grodowego i charakterystyczne są dla słowiańskich i polskich nazw dzierżawczych i miejscowych z tą końcówką jak np. Małogoszcz, Skorogoszcz. Nazwy takie występują także w Niemczech na terenach Germania Slavica gdzie w średniowieczu Słowianie połabscy zakładali również swoje osady. Przykładami mogą być: gród pełniący rolę głównego ośrodka politycznego Redarów oraz centrum kultu boga Radogosta – Radogoszcz, *Trěbigost-jь, niemieckie Trebgast na terenie zasiedlonej przez Słowian tzw. Bawarii Slavica wywodzący się od słowiańskiego imienia Trzebiegost, wymienianie w 1028 r. po łacinie jako Trebegast, *Radogost-jь, niemieckie Raabs w Austrii, wymieniane w 1112 r. jako Ratgoz i wywodzące się od słowiańskiego imienia Radogosta
- Maciej
- brak
- Kontakt:
Typowałem Ugoszcz, choć znają zapędy Bydziaka dopuszczałem możliwość skrócenia tablicy i przestawienia słupków
No tym razem aż tak nie przekombinował 
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^ No bo całe kombinowanie skierowałem na 'obrazek', który zapowiedziałem, że skończę na gwiazdkę.Maciej pisze:Typowałem Ugoszcz, choć znają zapędy Bydziaka dopuszczałem możliwość skrócenia tablicy i przestawienia słupkówNo tym razem aż tak nie przekombinował
Tak, chodziło o miejscowość północną. O tej pod Rypinem, jeszcze nie słyszałem.zecer pisze: W ogóle są dwa/dwie Ugoszcze. Jeden/jedna pod Bytowem, druga/drugi pod Rypinem.
O tej drugiej wiedziałem.A ty chyba wstawiłeś ten bytowski?