Czy to jest norma ?
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Czy to jest norma ?
Czy to normalne że pozwala się na pracę koparki w miejscu gdzie powinno się przekopać teren ręcznie 
- Załączniki
-
- Kopa.jpg (174.37 KiB) Przejrzano 11327 razy
-
Lipek
- brak
- Kontakt:
Re: Czy to jest norma ?
Na inwestycjach to jest norma. Wiesz ile czasu trwałoby przekopanie tego ręcznie, zgodnie z wymogami "sztuki"? I jaki byłby koszt?
Na autostradach jest tak samo. Liczy się czas, bo czas to pieniądz. Z archeologią ma to mało wspólnego. To zwykła budowlanka. Kiedyś brałem udział w takiej szopce, szkoda słów żeby to opisać. Nadzór archeo nad takimi inwestycjami to fikcja. Wszystko idzie na hałdy.
Na autostradach jest tak samo. Liczy się czas, bo czas to pieniądz. Z archeologią ma to mało wspólnego. To zwykła budowlanka. Kiedyś brałem udział w takiej szopce, szkoda słów żeby to opisać. Nadzór archeo nad takimi inwestycjami to fikcja. Wszystko idzie na hałdy.
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Wiem ile czasu to zajmuje, brałem udział nie raz przy takich badaniach. Podajesz przykład autostrad, dobrze ale autostrady nie są budowane w ścisłym centrum miasta. A w tym miejscu gdzie prace są prowadzone koparką jest strefa ścisłych nadzorów archeologicznych i na dodatek wychodzą w tym miejscu średniowieczne artefakty.Lipek pisze:Na inwestycjach to jest norma. Wiesz ile czasu trwałoby przekopanie tego ręcznie, zgodnie z wymogami "sztuki"? I jaki byłby koszt?
A moje pytanie jest retoryczne.
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
MKZ należy się kolejny medal ...
-
Lipek
- brak
- Kontakt:
Dla inwestora to, czy buduje autostradę w szczerym polu czy podziemny parking w centrum miasta nie ma znaczenia. Archeolodzy są dla niego zawalidrogami, które opóźniają inwestycję. I to za jego pieniądzebunkier pisze:Wiem ile czasu to zajmuje, brałem udział nie raz przy takich badaniach. Podajesz przykład autostrad, dobrze ale autostrady nie są budowane w ścisłym centrum miasta. A w tym miejscu gdzie prace są prowadzone koparką jest strefa ścisłych nadzorów archeologicznych i na dodatek wychodzą w tym miejscu średniowieczne artefakty.Lipek pisze:Na inwestycjach to jest norma. Wiesz ile czasu trwałoby przekopanie tego ręcznie, zgodnie z wymogami "sztuki"? I jaki byłby koszt?
A moje pytanie jest retoryczne.
- bunkier
- brak
- Kontakt:
To znaczy że przepisy inwestora nie obowiązująLipek pisze:Dla inwestora to, czy buduje autostradę w szczerym polu czy podziemny parking w centrum miasta nie ma znaczenia. Archeolodzy są dla niego zawalidrogami, które opóźniają inwestycję. I to za jego pieniądzeInwestor płaci, więc wymaga.
Wiadomo, wybierani są tandeciarze.Lipek pisze:Firmy prowadzące nadzór wybierane są w przetargach, gdzie decyduje cena. Wiadomo, że wygrywają ci najtańsi.
PrawdaLipek pisze: A że wychodzą średniowieczne fanty? A kogo to interesuje? Chyba tylko takich świrów jak my...
-
Mestwin
- brak
- Kontakt:
przecież w miejscu budowy parkingu - fundamentów - były prowadzone ratownicze badania archeologiczne!
- bunkier
- brak
- Kontakt:
A to ciekawostka, a czy zostały zakończone
A może inwestorowi nie spodobała się zbyt dokładna praca archeologów i ich przegonił 
-
Mestwin
- brak
- Kontakt:
trzeba zapytać jednego z forumowiczów...
-
Mestwin
- brak
- Kontakt:
wygląda na to, że jednak można mieć zastrzeżenia do działania koparki ale tym razem to archeologia, która podlega nie pod MKZ ale pod WKZ....