Komin w Ostromecku

Dział rozpoznania. Tutaj również można zadawać pytania na tematy związane z tematyką forum.
ODPOWIEDZ
AERO
brak
Kontakt:

Komin w Ostromecku

Post autor: AERO »

..ale nie ten ogólnie znany. Po raz pierwszy zobaczyłem go wczoraj. Byłem tym faktem zaskoczony. Znajduje się na Pn od kościoła i ok 200 m od domu gorzelnianego. Usytuowany jest na skarpie, nad małym strumykiem i jest mało widoczny. Łatwiej do niego trafić idąc ul. Leśną (od ul. Wiślanej ) w dół.
Może ktoś , coś wie na ten temat ?
Załączniki
SDC11290.JPG
SDC11290.JPG (106.08 KiB) Przejrzano 8541 razy
Dom gorzelnianego. Grozi zawaleniem.
Dom gorzelnianego. Grozi zawaleniem.
SDC11289.JPG (115.78 KiB) Przejrzano 8526 razy
SDC11292.JPG
SDC11292.JPG (58.75 KiB) Przejrzano 8532 razy
SDC11294.JPG
SDC11294.JPG (61.25 KiB) Przejrzano 8538 razy
To ten komin.
To ten komin.
SDC11295.JPG (81.07 KiB) Przejrzano 8553 razy
Awatar użytkownika
Hrab
brak
Kontakt:

Re: Komin w Ostromecku

Post autor: Hrab »

Komin od maszyny parowej pompowni wody. Resztki maszyny były tam kilkanaście lat temu. Został tylko komin.
AERO
brak
Kontakt:

Post autor: AERO »

No proszę. :o
A mogło by się wydawać, że już wszystko o Ostromecku wiemy. :!:
adamostromecko
brak
Kontakt:

Post autor: adamostromecko »

Ostromecko to temat rzeka :-) a ja mam kolejną ciekawostkę ale jest to historia którą opowiedziała mi prababcia kiedy była jeszcze wpełni sprawna umysłowo.Jest to jedynie opowiadanie i nie mam nic na jej potwierdzenie więc proszę o jej zweryfikowanie i dopowiedzenie od siebie kto tylko coś wie na ten temat... Prababka coś kiedyś mówiła że ten pomnik który obecnie stoi w centrum wsi kiedyś stał w innym miejscu a dokładniej gdzieś koło torów kolejowych i jest tam taka intrygująca historia że jakiś zacny gość (prawdopodobnie ktoś z rodziny alvenslebenów) coś cennego zakopał pod tym pomnikiem ale dokładnie nie potrafiła sprecyzować co jakieś insygnia królewskie ale szczegółów sama nie znała i co ciekawego ten pomnik potem przeniesiono do centrum wsi a w miejscu gdzie stał wcześniej posadzono las... po latach ludzie dowiedzieli się o rzekomym skarbie spoczywającym pod tym pomnikiem i każdy chciał go odkopać . Ale przez te lata miejsce dawnego pomnika tak się zmieniło że już nikt... nawet najstarsi mieszkancy nie byli w stanie precyzyjnie wskazać miejsca w którym ten pomnik kiedyś stał...Prababka dalej wspominała że w 1939r. kiedy w pałacu urządziło sobie kwaterę SS Ten pomnik uległ kolejnej modyfikacji a mianowicie zdjęto orła i umieszczono znak SS prababka mówiła że w nocy kilku mieszkańców poszło i porozginali żwieżo zamontowany symbol SS rano kiedy ss zobaczyło to arcydzieło to w napadzie furi chcieli spalić całe Ostromecko ! ale naszczęście esesmani terz mieli swoich zwierzchników któży im na to nie zezwolili i skończyło się na rozstrzelaniu kilku mieszkańców. I tu odezwa do was czy ktoś z was dysponuje może fotografią tego pomnika pod szyldem SS ? ja poniżej załanczam aktualne foto tego pomnika.
[url]Obrazek[/url]

i jeszcze coś mało kto wie że w ostromecku były 2 wyznania ewangelickie Auksburskie i Reformowane. i wzwiązku z tym w Ostromecku są aż 2 cmętarze ewangelickie ! a nie jak wszyscy piszą że jeden ten najbardziej popularny nieopodal szosy i szkoły.

Było to spowodowane tym iż ewangelicy augsburscy byli zamożni a ewangelicy reformowani to była biedota i tych bogatych grzebano uroczyście na głównym cmętarzu ewangelickim a tych biednych chowano w lesie około 350 metrów od przejazdu kolejowego w stronę wałdowa po tym cmętarzu w lesie zachował się już tylko jeden nagrobek resztę wywieziono przy sadzeniu młodego lasu w okresie PRL. oto fotka tego co pozostało po dawnym cmętarzu ewangelików reformowanych
[url]Obrazek[/url]
[url]Obrazek[/url]

Jeśli ktoś chce to mogę mu dokładnie wytłumaczyć jak dotrzeć do tego ukrytego w lesie cmętarza ewangelików reformowanych.A w ostateczności mogę robić za przewodnika :-) mieszkam w Ostromecku więc nie sprawi mi kłopotu przespacerować się tam z grupą forumowiczów :-) jeśli tylko będę w domu :-)
adamostromecko
brak
Kontakt:

Post autor: adamostromecko »

[url]Obrazek[/url]
Zaznaczyłem tu lokalizację tego cmętarza a raczej tego co po nim zostało :-)
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: GrapHite »

W sprawie cmentarz to już gdzieś czytałem (w odpowiednim dziale "cmentarze") no i MISIA pewnie zna dokładnie ten temat. Adam: uważaj na literówki np któży (z literówkami też mam problem przy pisaniu ;)
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Lidka
brak
Kontakt:

Post autor: Lidka »

Miska pokazywała mi to miejsce ale znawczyni tematu twierdzi ze tam juz nic nie ma i nie warto butów brudzić.
Stanislaw
brak
Kontakt:

Post autor: Stanislaw »

Warto, warto buty brudzić. Ten kamień coraz bardziej się zapada i kiedyś zniknie.
Stanislaw
brak
Kontakt:

A tu zdjęcie przepompowni w Ostromecku, od strony jeziora. Pisałem o tym na innym forum.
Załączniki
10.jpg
10.jpg (47.8 KiB) Przejrzano 4749 razy
Stanislaw
brak
Kontakt:

A to zbiornik z tej przepompowni.
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (38.28 KiB) Przejrzano 4744 razy
Stanislaw
brak
Kontakt:

Polecam obejrzenie tego fragmentu reportażu o Ostromecku. Udało mi kiedyś ten reportaż nagrać, prawie w całości.
Nieżyjący już pan Kalinowski opowiada, jak to drzewiej w Ostromecku bywało. "Jedno bogactwo, jedno zadowolenie, i w bidnym człowieku, i w robotniku, i w hrabiostwie..."

http://www.youtube.com/watch?v=MGgtnrGCasA
Stanislaw
brak
Kontakt:

Zdjęcie pomnika z roku 1954-go. Pomnik bez orła na kuli. Metalowe ogrodzenie prawdopodobnie pochodzi z cmentarza ewangelickiego przy ulicy Szkolnej. Prawie wszystkie mogiły , po lewej stronie dróżki idąc w stronę Wytwórni Wody Mineralnej były otoczone metalowymi płotkami. Z czasem stopniowo znikały, i lądowały w skupie złomu. Niestety, do czasów obecnych te ogrodzenia nie zachowały się.
Załączniki
20.jpg
20.jpg (61.48 KiB) Przejrzano 4737 razy
ODPOWIEDZ