Wąski tor z Puszczy Bydgoskiej
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Wąski tor z Puszczy Bydgoskiej
Chodząc kilka lat temu w terenie, szukając pozostałości po D.A.G Fabrik Bromberg natknąłem się na nasyp kolejowy biegnący równolegle do wschodniej obwodnicy D.A.G. (betonówka, skrót z ul. Nowotoruńskiej do 10-tki). Po rozmowie z leśniczym z Żółwina zostałem poinformowany że była tam wąskotorówka. Przypisałem ją do budowy zakładów zbrojeniowych. Jednak po przejrzeniu starych map okazało się że szlak prowadził dalej w głąb Puszczy Bydgoskiej prawdopodobnie do żwirowni. Do dnia dzisiejszego zachowały się w lasach miejsca gdzie były ułożone tory. W pewnym momencie torowisko rozdziela się na dwa wyrobiska. Wyrobisko północne jest głębokie i lepiej widoczne w terenie. Tory wąskotorówki łączyły się z szerokim torem Bydgoszcz-Toruń przy dzisiejszej ulicy Plątnowskiej.
Czy ktoś może coś więcej napisać na temat tego torowiska i czy w lasach koło Emilianowa był wydobywany żwir.
Czy ktoś może coś więcej napisać na temat tego torowiska i czy w lasach koło Emilianowa był wydobywany żwir.
- Załączniki
-
- W 1944 na torach „z lasu” stały jeszcze wagony, być może linia jeszcze funkcjonowała. Miejsce łączenia się z szerokim torem przy ul. Plątnowskiej. Przepraszam za jakość zdjęcia
- Nowotorunska8.jpg (27.58 KiB) Przejrzano 8496 razy
-
- Widoczny nasyp przy betonówce bliżej 10-tki
- Nowotorunska7.jpg (283.15 KiB) Przejrzano 8496 razy
-
- Widok od strony wartowni D.A.G. nr 5 przy ul Żółwińskiej w kierunku ul. Nowotoruńskiej
- Nowotorunska2.jpg (290.99 KiB) Przejrzano 8496 razy
-
- I w drugą stronę czyli w kierunku wartowni
- Nowotorunska.jpg (211.12 KiB) Przejrzano 8496 razy
-
- Ślad po torach przy ul. Plątnowskiej w pobliżu połączenia z szerokim torem
- Nowotorunska1.jpg (266.15 KiB) Przejrzano 8496 razy
-
- Jeden z dwóch wąwozów w pobliżu wyrobisk
- Nowotorunska3.jpg (245.13 KiB) Przejrzano 8496 razy
-
- Widok na wyrobisko południowe i prawdopodobne ułożenie torów
- Nowotorunska4.jpg (252.23 KiB) Przejrzano 8496 razy
-
- Przy wyrobisku północnym widać ingerencję człowieka w ukształtowanie terenu
- Nowotorunska5.jpg (289.28 KiB) Przejrzano 8496 razy
-
- Zdjęcie nie oddaje głębokości wyrobiska północnego
- Nowotorunska6.jpg (252.04 KiB) Przejrzano 8496 razy
-
- Na współczesne zdjęcie satelitarne naniosłem przebieg torów, po prawej fragment starej mapy
- Mapa wąskotorówki poł1.jpg (115.57 KiB) Przejrzano 8496 razy
-
jaras
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Re: Wąski tor z lasu
Bardzo ciekawy temat , żwir musiał być wybierany na bardzo dużą skalę ciekawe kto lub jakie przedsiębiorstwo się tym zajmowało i gdzie był wieziony ładunek.
- Maciej Kulesza
- brak
- Kontakt:
Intrygujący temat.
Jarku chętnie wybiorę się na spacer jesienią wzdłuż nieistniejących torów.
Jednak czy wydobywano tam żwir czy piasek?
Niestety nie znam danych geologicznych i nie potrafię wskazać 100% odpowiedzi.
Kilka km na zachód dokładnie w tym miejscu
http://mapy.google.pl/?ll=53.069638,17. ... 2&t=h&z=15
jest kopalnia piasku zużywanego do produkcji bloczków wapienno-piaskowych typu Silka. Zakład znajduje się w Trzcińcu.
Tak więc wydaje się, że to raczej wydobywano piasek.
Poniżej zdjęcia z kopalni piasku w Trzcińcu

Jarku chętnie wybiorę się na spacer jesienią wzdłuż nieistniejących torów.
Niestety nie znam danych geologicznych i nie potrafię wskazać 100% odpowiedzi.
Kilka km na zachód dokładnie w tym miejscu
http://mapy.google.pl/?ll=53.069638,17. ... 2&t=h&z=15
jest kopalnia piasku zużywanego do produkcji bloczków wapienno-piaskowych typu Silka. Zakład znajduje się w Trzcińcu.
Tak więc wydaje się, że to raczej wydobywano piasek.
Poniżej zdjęcia z kopalni piasku w Trzcińcu

- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
czy w Trzcińcu wydobywano w tamtych czasach ?
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
-
kris_bdg
- brak
- Kontakt:
Z wykładów na studiach geografii miałem coś o tamtym rejonie, z tego co mówił profesor geologii, cała Puszcza Bydgoska to wielkie połacie wydm śródlądowych, nawet najwyższe wzniesienie to właśnie taka wydma. Więc przychylałbym się do wydobycia piasku.
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Jesień to odpowiednia pora na spacerek tym szlakiem.Maciej Kulesza pisze:Jarku chętnie wybiorę się na spacer jesienią wzdłuż nieistniejących torów.
Zgadza się, w puszczy są wydmy śródlądowe czyli wydobywano piasek. To nie jest żwirownia a piaskownia.kris_bdg pisze:Z wykładów na studiach geografii miałem coś o tamtym rejonie, z tego co mówił profesor geologii, cała Puszcza Bydgoska to wielkie połacie wydm śródlądowych, nawet najwyższe wzniesienie to właśnie taka wydma. Więc przychylałbym się do wydobycia piasku.
W latach 1940-45 domyślam się do czego był potrzebny, ale przed II WŚ na potrzeby jakiej firmy był wydobywany ?
-
jaras
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
- Maciej Kulesza
- brak
- Kontakt:
Przepraszam.
Widzę, że wprowadziłem - nieświadomie - trochę zamieszania z tym Trzcińcem.
Przykład Trzcińca (kopalni piasku) podałem jako poparcie mojej tezy o wydobywaniu piasku, a nie żwiru. Przytoczyłem to z uwagi na brak wiedzy geologicznej o tym terenie.
Odległość między Jarka odkrytą kopalnią jest niewielka, a piasek idealny.
Widzę, że wprowadziłem - nieświadomie - trochę zamieszania z tym Trzcińcem.
Przykład Trzcińca (kopalni piasku) podałem jako poparcie mojej tezy o wydobywaniu piasku, a nie żwiru. Przytoczyłem to z uwagi na brak wiedzy geologicznej o tym terenie.
Odległość między Jarka odkrytą kopalnią jest niewielka, a piasek idealny.
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Maciej wyrobisko w Trzcincu podał jako przykład wydobywania piasku w Emilianowie.
Piaskownia z tego wątku leży na południe od obwodnicy(DK 10) między stacją Emilianowo a wysypiskiem w Wypaleniskach.
Piaskownia z tego wątku leży na południe od obwodnicy(DK 10) między stacją Emilianowo a wysypiskiem w Wypaleniskach.
-
jaras
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Jesienna wycieczka rozwieje nasze wątpliwości i zobaczymy gdzie kończyły się tory i wybierano piasek z wydm śródlądowych.
- Maciej Kulesza
- brak
- Kontakt:
Jestem za!
Proszę mnie już zapisać - jeśli takie zapisy będą.
Proszę mnie już zapisać - jeśli takie zapisy będą.
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Ślad po przebiegu toru oraz miejscu, gidzie kopano piasek widoczny jest również na poniższej radzieckiej mapie

- bunkier
- brak
- Kontakt:
Mamy jesień, liście opadają z drzew czas wyruszyć do puszczy: http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php?f=5&t=5198
A więc komu w drogę temu liście pod nogi
A więc komu w drogę temu liście pod nogi
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Na mapie z 1903 roku tory z piaskowni są zaznaczone, a na WIG-ówce z 1935 nie ma po nich śladu. Może to oznaczać że piaskownia i kolejka przestały funkcjonować jak oddano do użytku magistralę węglową (1928 rok). To są tylko przypuszczenia. Niemcy w okresie 1942-45, budując „autobanę” czyli dzisiejszą ul. Nowotoruńską uruchomili krótki odcinek kolejki wzdłuż dzisiejszej ul. Plątnowskiej tworząc piaskownię przy torach Bydgoszcz – Toruń, piasek trafiał na podsypkę przyszłej drogi wylewanej betonem(ul. Nowotoruńska).
Fragment mapy WIG 1935 rok

Fragment mapy WIG 1935 rok