Zdjęcia Porównawcze
- MWS
- brak
- Kontakt:
Re: Zdjęcia Porównawcze
Oczywiście – ul. Królowej Jadwigi, bodajże 9 (albo i 7).
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Tam, prawie obok siebie jest kilka takich 'sklepików', poniżej poziomu ulicy. W jednym z nich, może w tym ze zdjęcia, była, działająca chyba jeszcze w latach 70-tych, kolektura totolotka. Co jakiś czas rodzice wysyłali mnie żebym 'wysłał'... Były kolejki, bo 'arkusz zakładów' rozcinano ręcznie na trzy części... Ale najpierw smarowano to z boku klejem i nim przyklejano banderolę... Oczywiście byli tacy, co grali w Łuczniczkę. To był taki lokalny 'totolotek'. 
- lumix26
- brak
- Kontakt:
Byłem dzisiaj na Elbląskiej i zrobiłem fotkę - co prawda nie wyszło idealnie
Widać że budynek został dobudowany

Widać że budynek został dobudowany

- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Choć budynek znam ze zdjęć, to nigdy na tej uliczce nie byłem... 
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Kiedyś zrobiłem taką 'rekonstrukcję porównawczą'. Zdjęcie lotnicze było 'pożyczone' z ssc.
Całość, też tam wstawiłem. Jeden z użytkowników podpowiedział mi, że 'babcia mówiła (po obejrzeniu) że kanał był trochę węższy'... Więc go tam poprawiłem i zwężyłem. I tak tam to pozostało. Ale od czasu gdy poznałem kolejną starą fotografię z mostem (niedawno dałem w tym wątku) to nosiłem się z zamiarem poprawienia tamtej rekonstrukcji. No i właśnie poprawiłem. Teraz wygląda to tak:

Całość, też tam wstawiłem. Jeden z użytkowników podpowiedział mi, że 'babcia mówiła (po obejrzeniu) że kanał był trochę węższy'... Więc go tam poprawiłem i zwężyłem. I tak tam to pozostało. Ale od czasu gdy poznałem kolejną starą fotografię z mostem (niedawno dałem w tym wątku) to nosiłem się z zamiarem poprawienia tamtej rekonstrukcji. No i właśnie poprawiłem. Teraz wygląda to tak:

-
jaras
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Super porównanie chciałbym się cofnąć w czasie żeby żeby obejrzeć takie widoki na żywo 
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^ Dla mnie tamte widoki lat 60-tych (XXw.) żyją w pamięci niemal tak, jak przysłowiowy, wczorajszy dzień. Ale mimo to, nie daje mi spokoju miejsce styku mostu ze zjazdami. (W ulice Wojewódzką, Świerczewskiego i Nakielską) Na starych pocztówkach widać ten trójkątny trawnik, między niższą Nakielską, a wyższą, dochodzącą do mostu Św..... Trójcy. Zapewne było tak do czasu poszerzenia odcinka Nakielskiej, na wysokości technikum. Bo ja mam w pamięci w tamtym miejscu 'murek oporowy', który został postawiony pewnie w czasie (kiedy?) poszerzania tam jezdni i budową podwójnego toru. (Od Kruszwickiej w stronę Wrocławskiej, był już pojedynczy) Wspominałem w innym wątku, że 30 lat temu, tłumacząc coś komuś, zrobiłem kilka 'obrazków z pamięci'... Na jednym z nich mam to miejsce. ( Widok, jakby spod bramy technikum) I choć narysowałem wtedy ten murek tak, jak go zapamiętałem, to patrząc na niego 'coś mi nie gra'...
I teraz myślę, ze mam go narysowanego z perspektywy wzrostu chłopca. A wiec jeśli jest za duży, (bo to raczej jego wysokość mi nie pasuje) to pewnie właśnie dlatego...
I teraz myślę, ze mam go narysowanego z perspektywy wzrostu chłopca. A wiec jeśli jest za duży, (bo to raczej jego wysokość mi nie pasuje) to pewnie właśnie dlatego...
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Miejsce znane... 

- salamon
- brak
- Kontakt:
Znam ten widok (górny) z czasów ZSM nr1BYDZIAK 1958 pisze:Miejsce znane...
Z harcerskim pozdrowieniem
SALAMON
SALAMON
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Dodam jeszcze, że na tym zestawieniu powyżej, na górnym zdjęciu, widać początek tego wspomnianego murku...BYDZIAK 1958 pisze:^^^ Dla mnie tamte widoki lat 60-tych (XXw.) żyją w pamięci niemal tak, jak przysłowiowy, wczorajszy dzień. Ale mimo to, nie daje mi spokoju miejsce styku mostu ze zjazdami. (W ulice Wojewódzką, Świerczewskiego i Nakielską) Na starych pocztówkach widać ten trójkątny trawnik, między niższą Nakielską, a wyższą, dochodzącą do mostu Św..... Trójcy. Zapewne było tak do czasu poszerzenia odcinka Nakielskiej, na wysokości technikum. Bo ja mam w pamięci w tamtym miejscu 'murek oporowy', który został postawiony pewnie w czasie (kiedy?) poszerzania tam jezdni i budową podwójnego toru. (Od Kruszwickiej w stronę Wrocławskiej, był już pojedynczy) Wspominałem w innym wątku, że 30 lat temu, tłumacząc coś komuś, zrobiłem kilka 'obrazków z pamięci'... Na jednym z nich mam to miejsce. ( Widok, jakby spod bramy technikum) I choć narysowałem wtedy ten murek tak, jak go zapamiętałem, to patrząc na niego 'coś mi nie gra'...
A tak oto narysowałem to miejsce niecałe dziesięć lat po zmianach w tamtym miejscu...

Myślę, że w rzeczywistości, ten murek w najwyższym miejscu mógł mieć najwyżej półtora metra, lub nie więcej niż dwa.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Te dwa zdjęcia są zrobione prawie w tym samym miejscu. Dzieli je tylko około pół wieku. W czasie ostatniej przebudowy widocznej jezdni (Focha) odkopano fragment muru, do którego umocowane zawiasem, było lewe skrzydło (zachodniej) bramy śluzy. Obecnie to miejsce znajduje się na asfalcie, mniej więcej w miejscu przerywanej linii, miedzy strzałką na wprost i w lewo.

Uploaded with ImageShack.us
(Zdjęcia tej 'odkrywki' - http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 81&page=53 Post 1044, zdjęcia 8-10...)

(Zdjęcia tej 'odkrywki' - http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 81&page=53 Post 1044, zdjęcia 8-10...)
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
O powstaniu tego rysunku pisałem w wątku "Wojewódzka". Niedawno pomyślałem o wykorzystania go do 'porównania'.
No i okazało się, że perspektywa, kiedyś rysowana z pamięci, jest nieco inna niż rzeczywistość. Najbardziej widać to na przykładzie odstępu, miedzy budynkami po przeciwnych stronach ul. Kordeckiego. Np. w tej 'rzeczywistej', widnieje kościół... 
[/URL]
[/URL]- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
W czasch mojej młodości, w tym budynku był ZETO.
Poniżej stare zdjęcie wstawione kiedyś przez lumixa i współczesne. Podobne zestawienie widoku tego miejsca jest na str3 tego tematu.

Poniżej stare zdjęcie wstawione kiedyś przez lumixa i współczesne. Podobne zestawienie widoku tego miejsca jest na str3 tego tematu.

-
krajan
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
i ten widok chcą zasłonić parkingiem 
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
-
krajan
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^
Przy okazji przypomniałeś widoczny w głębi budynek rozebrany stosunkowo nie dawno.
Miał ciekawy nieregularny kształt. I twoje ujęcie część tego pokazuje.
Dla przypomnienia przytoczę moje 'porównanie'.
Przy okazji przypomniałeś widoczny w głębi budynek rozebrany stosunkowo nie dawno.
Miał ciekawy nieregularny kształt. I twoje ujęcie część tego pokazuje.
Dla przypomnienia przytoczę moje 'porównanie'.
BYDZIAK 1958 pisze:Dziś, takie oto moje zestawienie.
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
Połączyłem stare, znane i tu zdjęcie pożaru na Dworcowej, ze zdjęciem krystianda z ssc. (Moje ujęcia były pod innym kątem i nie pasowały) Przyglądając się, zauważyłem różnice w wysokości budynku. Możliwe, że po tym pożarze, 'podniesiono' nieco mury i pod nowym, położonym już wyżej dachem, wtedy właśnie, pojawiło się to nowe piętro.
[/URL]
[/URL]-
jaras
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
W głębi na rogu Dworcowej i Fredry widać jakiś budynek którego dziś już nie ma , zasłania go jegomość w cylindrze w prawym dolnym rogu zdjęcia .
- BYDZIAK 1958
- brak
- Kontakt:
^^^
Ten dom został rozebrany w czasie budowy hotelu Brda. Wtedy właśnie, w jego miejscu powstał 'ukośny' odcinek ul. Fredry, między ulicami Dworcową a Warszawską.
PREMIERA
Zainspirowało mnie jedno ze zdjęć ronda Grunwaldzkiego, zrobionych z wieży technikum przez kol Andrzeja. Zrobiłem z niego 'obrazek z pamięci'. Układ klombów czy drzew, jest oczywiście przypadkowy. Głównym celem tej rekonstrukcji, było pokazanie dawnego wyglądu ul Grunwaldzkiej i choć małej części starego kanału. W tych proporcjach, zmieścił się tylko fragment jego północnego brzegu, widoczny u dołu... Widoczne 'wieżowce' pozostawiłem, gdyż zbudowane zostały przed zasypaniem kanału.

Ten dom został rozebrany w czasie budowy hotelu Brda. Wtedy właśnie, w jego miejscu powstał 'ukośny' odcinek ul. Fredry, między ulicami Dworcową a Warszawską.
PREMIERA
Zainspirowało mnie jedno ze zdjęć ronda Grunwaldzkiego, zrobionych z wieży technikum przez kol Andrzeja. Zrobiłem z niego 'obrazek z pamięci'. Układ klombów czy drzew, jest oczywiście przypadkowy. Głównym celem tej rekonstrukcji, było pokazanie dawnego wyglądu ul Grunwaldzkiej i choć małej części starego kanału. W tych proporcjach, zmieścił się tylko fragment jego północnego brzegu, widoczny u dołu... Widoczne 'wieżowce' pozostawiłem, gdyż zbudowane zostały przed zasypaniem kanału.