Cmentarz ewangelicki - Małe Łąkie
- Hrab
- brak
- Kontakt:
Cmentarz ewangelicki - Małe Łąkie
Cmentarz we wsi Małe Łąkie jest położony na polu uprawnym i nie prowadzi do niego żadna ścieżka. Dlatego jest w miarę w dobrym stanie mimo skromnych pozostałości grobów. Nie ma jednak tam zakrzaczeń i śmieci.
Jest to ten obiekt po prawej z dwóch zaznaczonych na mapce. Znajduje się się przy drodze między Małe Łąkie a Rudziankiem i własciwie bliżej Rudzianka, ale przyjąłem okreslenie miejsca jako Małe Łąkie.
Jest to ten obiekt po prawej z dwóch zaznaczonych na mapce. Znajduje się się przy drodze między Małe Łąkie a Rudziankiem i własciwie bliżej Rudzianka, ale przyjąłem okreslenie miejsca jako Małe Łąkie.
- Załączniki
-
- Groby.JPG (174.78 KiB) Przejrzano 4594 razy
-
- Groby ..JPG (153.95 KiB) Przejrzano 4584 razy
-
- Widok ogólny.JPG (145.82 KiB) Przejrzano 4595 razy
-
- Mapa Małe Łąkie.JPG (114.21 KiB) Przejrzano 4596 razy
- night prowler
- brak
- Kontakt:
Re: Cmentarz ewangelicki w Małym Łąku
Dobrze przyjąłeś. Na mapie niemieckiej Schirotzken 2674 z 1940 r. widać granicę pomiędzy wsiami i teren z cmentarzem należy do Małe Łąkie (Deutsch Lonk).
- Hrab
- brak
- Kontakt:
Cmentarz ewangelicki Małe Łąkie
Chciałbym sprostować nazwę w tytule. Powinno być Małe Łąkie, a nie Małym Łąku. Wydawało mi się , że napisałem dobrze - w zasadzie jestem pewien. Komputer mi pewnie sam poprawił końcówkę (pisałem w Wordzie i wkleiłem) i nie zauważyłem i nie wiem jak to zmienić. Dawniej Niemieckie Łąkie i wcześniej oraz w czasie wojny, to samo po niemiecku - jak piszesz.
- night prowler
- brak
- Kontakt:
Re: Cmentarz ewangelicki w Małym Łąku
To moja sprawka. Miałem ujednolicić tytuły tematów w wątku cmentarnym. Pierwotnie wg wzoru "cmentarz [rodzaj] w [nazwa miejscowości]", ale żeby maksymalnie uprościć wzór obowiązujący ma konstrukcje:
cmentarz [rodzaj] - [miejscowość] (nr cmentarza lub inna nazwa),
gdzie:
Czasami na drodze staje taka osada jak Małe Łąkie i nie wiadomo jak odmienić przez przypadki, choć po konsultacjach się dowiedziałem, że jest to nazwa nieodmienna.
Przepraszam Cię za zamieszanie. Już poprawiłem.
cmentarz [rodzaj] - [miejscowość] (nr cmentarza lub inna nazwa),
gdzie:
- [rodzaj] - rodzaj cmentarza względem wiary {katolicki, ewangelicki, żydowski, wielowyznaniowy itp.} lub względem rodzaju pochowanych {wojskowy (garnizonowy), wojenny (jeniecki), poepidemiczny, więzienny itp};
[miejscowość] - nazwa miejscowości w mianowniku;
[nr cmentarza] - piszemy rzymskie cyfry jeśli w danym miejscu jest więcej niż jeden cmentarz przedstawiony na forum;
[inna nazwa] - {nazwa dzielnicy, nazwa ulicy, nazwa przysiółka, nazwa dawna, itd.}
Czasami na drodze staje taka osada jak Małe Łąkie i nie wiadomo jak odmienić przez przypadki, choć po konsultacjach się dowiedziałem, że jest to nazwa nieodmienna.
Przepraszam Cię za zamieszanie. Już poprawiłem.
- Hrab
- brak
- Kontakt:
Re: Cmentarz ewangelicki - Małe Łąkie
Dzięki za wyjasnienie. Jednak mam dobrą pamięć.
Chciałbym się podzielić sie jednym moim spostrzeżeniem, które ma znaczenie dla sprawy tytułowania postów. Otóż chodzi o zasady działania wyszukiwarek stron w Internecie, np. przez popularne Google.
Niektóre wątki na Forum BSMZ Bunkier stanowią pierwsze informacje w sieci na dany temat. Na przykład taka wioska i jej cmentarzyk lub jakiś grób, bunkier, nie istnieje w sieci, a wpis w forum umożliwia znalezienie tej informacji po raz pierwszy. Jednak ma znaczenie tytuł postu, jak też formułowanie zdań przywołujących temat w samym tekście tego tematu.
Szukający tematu wpisuje zwykle w wyszukiwarce skrótowo, w formie mianownikowej: cmentarz Bysław, pomnik Cekcyn, okopy Pawłówek. Jeżeli taka forma - mianownik - została użyta w tytule lub tekście to wyszukiwarka trafia temat na pierwszej stronie wyników. Te wyrazy nie muszą być po kolei, można pomieszać , poprzestawiać np.: stary cmentarz we wsi Bysław. Ale są tu wstawione wyrazy w takiej formie, w jakiej szuka internauta. Jesli jednak wpiszemy tytuł : cmentarz w Bysławiu, to wyszukiwanie po słowach: cmentarz Bysław nie będzie tak skuteczne.
Najlepiej pisać więc tytuły w mianowniku i tak samo używać formy mianownikowej w tekście lub łączyć obie formy, ale każda w innym zdaniu. Na przykład tytuł wątku: cmentarz Bysław, a pierwsze zdanie rozpocząc od : cmentarz w Bysławiu. Lub te dwie rzeczy w odwrotnej kolejności. Nie znam się na tym za dobrze. Ale można popytać fachowców, to są rzeczy mające znaczenie. Można to łatwo przećwiczyć.
Chciałbym się podzielić sie jednym moim spostrzeżeniem, które ma znaczenie dla sprawy tytułowania postów. Otóż chodzi o zasady działania wyszukiwarek stron w Internecie, np. przez popularne Google.
Niektóre wątki na Forum BSMZ Bunkier stanowią pierwsze informacje w sieci na dany temat. Na przykład taka wioska i jej cmentarzyk lub jakiś grób, bunkier, nie istnieje w sieci, a wpis w forum umożliwia znalezienie tej informacji po raz pierwszy. Jednak ma znaczenie tytuł postu, jak też formułowanie zdań przywołujących temat w samym tekście tego tematu.
Szukający tematu wpisuje zwykle w wyszukiwarce skrótowo, w formie mianownikowej: cmentarz Bysław, pomnik Cekcyn, okopy Pawłówek. Jeżeli taka forma - mianownik - została użyta w tytule lub tekście to wyszukiwarka trafia temat na pierwszej stronie wyników. Te wyrazy nie muszą być po kolei, można pomieszać , poprzestawiać np.: stary cmentarz we wsi Bysław. Ale są tu wstawione wyrazy w takiej formie, w jakiej szuka internauta. Jesli jednak wpiszemy tytuł : cmentarz w Bysławiu, to wyszukiwanie po słowach: cmentarz Bysław nie będzie tak skuteczne.
Najlepiej pisać więc tytuły w mianowniku i tak samo używać formy mianownikowej w tekście lub łączyć obie formy, ale każda w innym zdaniu. Na przykład tytuł wątku: cmentarz Bysław, a pierwsze zdanie rozpocząc od : cmentarz w Bysławiu. Lub te dwie rzeczy w odwrotnej kolejności. Nie znam się na tym za dobrze. Ale można popytać fachowców, to są rzeczy mające znaczenie. Można to łatwo przećwiczyć.
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
Wydaje mi się, że pisanie nazwy miejscowości w mianowniku będzie najlepszym rozwiązaniem, właśnie przez wspomniane wczesniej problemy z odmianą nazw niektórych miejscowości, a tak spojrzymy na tytuł i od razu wiemy o jaką miejscowość chodzi.
Np w miejscowości Łodzia (w gminie Sadki) również znajduje się cmentarz i napisanie "cmentarz ewangelicki w Łodzi" byłoby cokolwiek mylące
Np w miejscowości Łodzia (w gminie Sadki) również znajduje się cmentarz i napisanie "cmentarz ewangelicki w Łodzi" byłoby cokolwiek mylące
- night prowler
- brak
- Kontakt:
Nie pozostaje mi nic innego jak się z Wami zgodzić.