Bydgoska Kolej Dojazdowa
- bunkier
- brak
- Kontakt:
gdzie to? :-]
Wiadukt wąskotorowy w Koronowie.
Jest najwyższym mostem kolei wąskotorowej w Europie. Wybudowany 1895 roku. Ciekawa konstrukcja ażurowa oparta jest tylko na murowanych przyczółkach. Wysokość 18 m, długość 120 m.
Jest najwyższym mostem kolei wąskotorowej w Europie. Wybudowany 1895 roku. Ciekawa konstrukcja ażurowa oparta jest tylko na murowanych przyczółkach. Wysokość 18 m, długość 120 m.
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
na moscie wrazenia sa nieslychane a oparcie sie o te cieniutkie porecze na tej wysokosci to nie lada wyczyn
kiedys moglibysmy sie wybrac razem sladami koleii woskotorowej (tej do koronowa) 
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
-
Darek
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Znakomity pomysł, żeby zrobić wycieczkę śladami naszej ciuchci.
Na zachęte fotka.

Na zachęte fotka.

- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
dawaj zdjecie tego miejsca teraz :->Darek pisze:Znakomity pomysł, żeby zrobić wycieczkę śladami naszej ciuchci.
Na zachęte fotka.
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
-
Albi
- brak
- Kontakt:
Wycieczka śladami ciuchci...pomysł fajny ciekawe ilu chętnych by było.Ja bym się chętnie wybrał.
-
Darek
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:

Stacja Bydgoszcz w 1944 roku. Ciężki pociąg z węglem prowadzony lokomotywą nr 4 (BKP) gotów do odjazdu.
Zdjęcie i opis ze strony: http://www.i-pila.pl/bwkd/
Poniżej fragment planu bydgoszczy, na którym widać lokalizację dworca kolejki wąskotorowej. Na mapie oznaczony "Kleinbahnhof"

-
Darek
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Wiadukt w Koronowie.

Foto z 18.05.1985 znalezione w necie.

Foto z 18.05.1985 znalezione w necie.
-
Albi
- brak
- Kontakt:
Pociąg towarowy na odcinku Maksymilianowo - Włóki w miejscowości Strzelce Górne prowadzony lokomotywą nr 5" (BKP). Rok 1944.

By dagbromberg
Stacja Bydgoszcz w 1942 roku. Wagon motorowy Tw2 (BKP) z brankardem i wagonem C1 przed odjazdem do Koronowa. Na PKP wagon motorowy miał oznaczenie MBxc1-42 i jest obecnie remontowany z przeznaczeniem na kolejkę parkową w podbydgoskim Myślęcinku.

By dagbromberg
http://www.i-pila.pl/bwkd/fotografie/arch.html

By dagbromberg
Stacja Bydgoszcz w 1942 roku. Wagon motorowy Tw2 (BKP) z brankardem i wagonem C1 przed odjazdem do Koronowa. Na PKP wagon motorowy miał oznaczenie MBxc1-42 i jest obecnie remontowany z przeznaczeniem na kolejkę parkową w podbydgoskim Myślęcinku.

By dagbromberg
http://www.i-pila.pl/bwkd/fotografie/arch.html
-
Darek
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Wagon MBxc1-42 został zakupiony na potrzeby Bydgoskich Kolei Powiatowych w 1934 roku.Albi pisze: Stacja Bydgoszcz w 1942 roku. Wagon motorowy Tw2 (BKP) z brankardem i wagonem C1 przed odjazdem do Koronowa. Na PKP wagon motorowy miał oznaczenie MBxc1-42 i jest obecnie remontowany z przeznaczeniem na kolejkę parkową w podbydgoskim Myślęcinku.
By dagbromberg
W 1992 wagon znajdował się na terenie Żnińskiej Koleji Powiatowej jako eksponat. Poniżej zdjęcie z tego okresu.

W następnych latach wagon został zdewastowany. Poniżej zdjęcie z roku 2002, kiedy wagon znajdował się na terenie ZNTK w Bydgoszczy.

Następnie wagon trafił do Torunia. Poniżej zdjęcie z 25.02.2006

- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Rozumiem, że w międzyczasie (zanim trafił do Muzeum w Wenecji) wagon przechodził liczne przeróbki, co widać na zdjęciach?
-
Darek
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
Wagon miał trafić do Muzeum w Wenecji, ale nigdy tam nie trafił.Ewing pisze:Rozumiem, że w międzyczasie (zanim trafił do Muzeum w Wenecji) wagon przechodził liczne przeróbki, co widać na zdjęciach?
Krótka historia wagonu:
1934 - 1953 Bydgoska Kolej Powiatowa,
1953 - 1991 Kolej Jarocińska,
w 1992 wagon został przejęty przez Muzeum Kolejnictw w Warszawie
w 1992 krótko znajdował się w Żninie jako eksponat,
w następnych latach trafił na krótko do Białośliwia, a następnie do Bydgoszczy w celu remontu, wtedy to też został zdewastowany,
w 1998 został użyczony Myślęcińskiej Koleji Parkowej, ale do dzisiaj tam nie trafił,
conajmniej do 2002 stał na terenie ZNTK w Bydgoszczy.
W następnych latach trafił do Torunia w celu przeprowadzenia remontu i prawdopodobnie do dzisiaj tam się znajduje. Gdyż brakuje środków na dokończenie remontu. Konieczny jest zakup silnika. Oryginalnie wagon wyposażony był w silnik Forda. W 1955 został zamontowany silnik od ciężarówki Star 28.
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Pomysł bardzo ciekawy i do zrealizowania. Tylko czy znajdą się chętni na 24 km wedrówkeAlbi pisze:Wycieczka śladami ciuchci...pomysł fajny ciekawe ilu chętnych by było.Ja bym się chętnie wybrał.
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Mniej więcej tutajGrapHite pisze:dawaj zdjecie tego miejsca teraz :->Darek pisze:Znakomity pomysł, żeby zrobić wycieczkę śladami naszej ciuchci.
Na zachęte fotka.

By bunkier
Trochę historii:
Linia wąskotorowa Bydgoszcz Okole- Morzewiec – Gościeradz - Koronowo o szerokości toru 600mm i długości 24,4 km została uroczyście otwarta 18 maja 1895 roku. Cieszyła się ogromnym powodzeniem i już w czerwcu w dni wolne przewoziła do 3500 pasażerów. Największe zainteresowanie podróżnych to odcinek Bydgoszcz – Opławiec – Smukała. Latem był doczepiany specjalny wagon do przewożenia kajaków. Skład pociągu był dłuższy i dlatego przy podjeździe do Smukały zostawiano dwa wagony po które lokomotywka po wciągnięciu pozostałych wracała. Cały skład łączono w okolicach sanatorium i ruszano w dalszą drogę do Koronowa. Niestety kolejka nie dotrwała do naszych czasów. Dnia 1 października 1969 roku zamknięto szlak Bydgoszcz – Koronowo. W przededniu likwidacji kolejki redakcja Dziennika Wieczornego zorganizowała ostatni kurs pod nazwą „Czasy się zmieniają – Ciuchcię przeganiają”. I tak oto straciliśmy niewątpliwe jedną z większych atrakcji naszego pięknego miasta.
-
Albi
- brak
- Kontakt:
Sanatorium w Smukale...dokładniej gdzie przebiegała trasa kolejki wąskotorowej w okolicy sanatorium?
-
Darek
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
No to ja zapisję się jako pierwszy.bunkier pisze:Pomysł bardzo ciekawy i do zrealizowania. Tylko czy znajdą się chętni na 24 km wedrówkeAlbi pisze:Wycieczka śladami ciuchci...pomysł fajny ciekawe ilu chętnych by było.Ja bym się chętnie wybrał.Mam lepszy pomysł żeby wbić się w samochody i objechać najciekawsze miejsca na trasie kolejki. A jest ich sporo. W każdym takim miejscu robimy fotostopy i jedziemy dalej. Czasowo wyjdzie korzystniej
Przebieg torów przez Bydgoszcz na przestrzeni lat kilka razy się zmieniał.
Ostatania trasa przebiegała między innymi ulicą Grunwaldzką i Nad Torem. Z tąd nazwa tej drugiej ulicy.
- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
ja mam plan taki:
czekamy do lata i smigamy rowerami, bo samochodem nie dojedziemy wszedzie a rowerkiem moglibysmy momentami jechac dokladnie po trasie kolejki
czekamy do lata i smigamy rowerami, bo samochodem nie dojedziemy wszedzie a rowerkiem moglibysmy momentami jechac dokladnie po trasie kolejki
-
Albi
- brak
- Kontakt:
Rowerem pomysł super...zobaczymy jak z kondycją.
-
mercur
- brak
- Kontakt:
Jakby co to to ja też się doczepiam na wyprawę śladami kolejki.
Mój Tata, który miał okazję jeździć wąskotorówką, opowiadał mi o prędkości tej kolejki. Podobno szybkość była taka, że można było w trasie wysiąść, wysikać się i wejść do wagonu bez konieczności zatrzymywania składu...
A co do mostu w Koronowie to faktycznie robi wrażenie. Nie bez powodu jest to ulubione miejsce targających się na życie...
Tory kolejki ładnie ciągną się lasami od tego wiaduktu w kierunku Bydgoszczy. Jest też w samym Koronowie jeszcze jeden wiadukt no i stacja kolejowa (przy ulicy Dworcowej), ale nie mam pewności czy akurat ta, o której wiem obsługiwała wąski tor czy normalny.
Poniżej dodaje dwa zdjęcia z epoki: sam wiadukt i dworzec w Koronowie:

Mój Tata, który miał okazję jeździć wąskotorówką, opowiadał mi o prędkości tej kolejki. Podobno szybkość była taka, że można było w trasie wysiąść, wysikać się i wejść do wagonu bez konieczności zatrzymywania składu...
A co do mostu w Koronowie to faktycznie robi wrażenie. Nie bez powodu jest to ulubione miejsce targających się na życie...
Tory kolejki ładnie ciągną się lasami od tego wiaduktu w kierunku Bydgoszczy. Jest też w samym Koronowie jeszcze jeden wiadukt no i stacja kolejowa (przy ulicy Dworcowej), ale nie mam pewności czy akurat ta, o której wiem obsługiwała wąski tor czy normalny.

- GrapHite
- BSMZ Bunkier
- Kontakt:
pieknie
sie temat rozwinal
jestem w szoku 
- bunkier
- brak
- Kontakt:
Na tym drugim wiadukcie są szerokie tory i stacja również obsługiwała kolej normalnotorową.mercur pisze: Tory kolejki ładnie ciągną się lasami od tego wiaduktu w kierunku Bydgoszczy. Jest też w samym Koronowie jeszcze jeden wiadukt no i stacja kolejowa (przy ulicy Dworcowej), ale nie mam pewności czy akurat ta, o której wiem obsługiwała wąski tor czy normalny.
Jeszcze kilka lat temu w Morzewcu gdzie tory rozwidlają się na Nakło i Koronowo był wagon który służył podróżnym jako wiata przystankowa. Dziś już niestety nic tam nie ma. Są tylko widoczne fragmenty torów na drodze.