Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest piątek, 24 sty 2025, 10:28

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1092 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

Dzisiaj planowałem wstawić inny zestaw, ale przypadkiem natrafiłem na kolejny widok, który świetnie uzupełni dwa poprzednie zestawy z 'dawnym podwórkiem'. Na zdjęciu z początku lat 90-tych widzimy czas, w którym dokonywała się tam ta zmiana. Budynek 'wschodni' jest już wyburzony, a 'zachodni' jeszcze tam stoi i czeka na swój... koniec.

Załączniki:
podwórko 3 B.jpg
podwórko 3 B.jpg [ 187.04 KiB | Przeglądany 8643 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Dzisiaj przypomnę kolejne, 'ważne' kino, którego już nie ma.
Polonia. Wspominał tu je kiedyś osobno AERO, (zdjęcia już zniknęły), wspominaliśmy je też w temacie naszych kin. Więc tylko tu przypomnę jego nazwy... Zaczęło działać jako Paw, (1929), potem stało się Apollem (1931), a po wojnie Polonią. Warto dodać, że w czasie wojny Niemcy zmienili nazwę tego kina na "Bidegast". (Tą ciekawostkę, przypomniał nam tutaj kolega Mac). W 2010 budynek kina rozebrano, (po siedmiu latach od zamknięcia kina) i zbudowany został tam budynek mieszkalny...

Załączniki:
kino Polonia B.jpg
kino Polonia B.jpg [ 191.44 KiB | Przeglądany 7846 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Latem zrobiłem serię zestawów 'z kanałem'. Z różnych powodów pominąłem parę znanych widoków, które raz po raz będę tu przypominał. Tą starą pocztówkę złożyłem w 'zwykłym zestawie' 10 lat temu i nadal tu jest, choć wiele innych naszych zdjęć wstawianych tu w tamtym czasie, już 'zniknęła'...

Widok ten przypominam jednak głównie dlatego, że chciałbym go jeszcze w tym roku 'ożywić'... Nie dysponuję profesjonalnymi programami. Korzystam z darmowego shotcuta i jestem w trakcie 'kombinowania'... Pierwszą, 'magiczną pocztówkę', z Zaułkiem, już tu gdzieś chyba pokazywałem...
Dla formalności, przypomnę, że to zasypany fragment kanału przy 'marszałkowskiej', czyli Marszałka Focha. O ważnym historycznie budynku na pierwszym planie, wielokrotnie pisaliśmy tu, w odpowiednich tematach.

Załączniki:
Marszałkowska  kanał B.jpg
Marszałkowska kanał B.jpg [ 194.6 KiB | Przeglądany 6712 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Czas szybko mknie i szybko wymazuje z pamięci mały amfiteatr na wyspie...

Załączniki:
MR amfiteatr B.jpg
MR amfiteatr B.jpg [ 196.29 KiB | Przeglądany 6098 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

W sierpniu przypomniałem tu kino Wolność. Na Gdańskiej 21, w tym właśnie miejscu, wiek temu, działało już to kino i miało wtedy nazwę Marysieńka. (O czym tu wszyscy dobrze wiemy). Zdjęcie z książki "Pozdrowienia z bydgoskiego Śródmieścia - Plac Teatralny, Gdańska, Plac Wolności" autorstwa Anny Perlik-Piątkowskiej, jest chyba jedynym, które pokazuje, jak to kino przed wojną wyglądało. (W czasie okupacji zmieniono nazwę na Brahe-Filmtheater). Powojenna już "Wolności", a później "Awangarda", zniknęła z list kin miasta w latach 90-tych...

Załączniki:
kino  Marysieńka B.jpg
kino Marysieńka B.jpg [ 198.08 KiB | Przeglądany 5386 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Dziś, przypomnę widok z dawnego mostu przy ulicy Grottgera, w stronę wschodnią. Po prawej, w oddali, widać charakterystyczne przęsło 'mostu portowego', nad Młynówką. Na drugie święto przygotowałem 'nowy obrazek', z widokiem z grobli, na wcześniejszy most, za którym wiodła w stronę zachodnią, dawna ulica 'Kanałowa'.

Załączniki:
most G  B.jpg
most G B.jpg [ 192.86 KiB | Przeglądany 4450 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Ostatni zestaw w tym roku...
Choć nie ma jeszcze śniegu, mamy zimę. A zimą w domu musi być ciepło... W czasach PRLu, większość domów, głównie w śródmieściu, ogrzewanych było węglem. A zapasy węgla na kolejny sezon, robiło się zazwyczaj latem. Długo powszechnym środkiem transportu tegoż, były konne furmanki. 'Do mnie', na Garbary, węgiel również przywożono w takich wozach. Najłatwiej wysypywanie go, szło przez podniesienie burty wozu. Wyglądało to najczęściej tak, jak na tym zdjęciu, pokazującym wyładunek węgla przy jednym z domów na Zbożowym Rynku.

Załączniki:
węgiel na ZB B.jpg
węgiel na ZB B.jpg [ 184.02 KiB | Przeglądany 3691 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Zaczął się właśnie Nowy Rok. I zastanawiam się, czym by go zacząć, jakim zestawem...
Ubiegły, 2024, był jubileuszowym dla Kanału Bydgoskiego. Następnego 'jubileuszu' zapewne nie doczekam, a zostało jeszcze parę starych pocztówek i zdjęć, więc zacznę od 'zestawu uzupełniającego' serię o K.B.
Podobny widok, (w zestawie zwykłym), ze śluzą wypełniona wodą, był tu 10 lat temu. Dziś przypomnę śluzę II w podobnym ujęciu, choć pod trochę innym kontem...
Zastanawiałem się, co sobie o mnie myślał operator kamerki monitoringu, gdy tak 'skakałem po torach', by się jak najlepiej ustawić... Zapewniam, że żaden tramwaj w tym czasie tam nie jechał... 8-)

No i na koniec tego pierwszego wpisu, życzę Wszystkim Wszelkiej Pomyślności w tym Nowym Roku.

Załączniki:
NOWY Ś II B.jpg
NOWY Ś II B.jpg [ 195.95 KiB | Przeglądany 3235 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Na te 'dwa dni świąt' przygotowałem dwa zestawy pokazujące to samo miejsce, ale z dwóch różnych stron. Sporo się tam zmieniło przez ostatnie półwiecze, ale mijając je, raczej nie zwraca się już na to uwagi. To skrzyżowanie uliczek Ku Młynom i Przyrzecze. Nie ma już starego galeriowca i części sąsiednich jego budynków po stronie rzeki. Za skrzyżowaniem, po lewej stronie stoi 'nowy galeriowiec', który wraz z nową jezdnią Przyrzecza, bardziej odsunął się od Młynówki... Jutro przypomnę to miejsce, w widoku od przeciwnej, południowej strony.

Załączniki:
Przyrzecze x KM 1 B.jpg
Przyrzecze x KM 1 B.jpg [ 178.4 KiB | Przeglądany 2812 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

To drugi widok, zapowiedziany wczoraj. W tym miejscu, po rozbiórce starej, trzypiętrowej kamienicy, ta część ulicy, została bardziej odsunięta do rzeki. Staną tu, ( za kadrem z prawej strony), nowy 'blok mieszkalny'. W głębi widzimy przy brzegu rzeki nie istniejące już budynki, ze starym galeriowcem, jako drugim, który od tej strony wyglądał skromnie...

Załączniki:
Przyrzecze x KM 2 B.jpg
Przyrzecze x KM 2 B.jpg [ 198.94 KiB | Przeglądany 2747 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Co jakiś czas, w czasie przeglądania w różnym gronie starych pocztówek, pojawiają się pytania typu 'gdzie stał ten domek'? Przyznam, że ponad 20 lat temu, gdy nie miałem internetu i dostępu do tak wielkiej ilości różnych zdjęć, ten dom był mi nie znany i gdy go pierwszy raz zobaczyłem, (w innym ujęciu), to też nie wiedziałem gdzie go przypasować... :oops: Ale czas przemija i odsłania wiele innych z 'domem śluzowego' zdjęć. A tutaj, jest on nam wszystkim dobrze znany i nie raz o nim pisaliśmy.
To widok, w którym mamy punkty odniesienia. Gmach 'dyrekcji' z jednej strony i podejście do dolnej bramy śluzy trapezowej, po prawej stronie. I ciężko ogarnąć wyobraźnią, że było tu kiedyś 'szeroko'...

Załączniki:
Domek Ś grobla B.jpg
Domek Ś grobla B.jpg [ 191.5 KiB | Przeglądany 1742 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Dosyć często w opisywaniu 'starych widoków', świadomie pomijam pewne ich istotne elementy...
W ten sposób 'sonduję' oglądających. Bo choć ilość wyświetleń wskazuje, że tu jeszcze tacy, którzy tu wchodzą, to jednak nie wiem, czy są to 'forumowicze', czy 'przypadkowe osoby'.
W zestawie z ubiegłego tygodnia, na uwagę zasługiwał charakterystyczny komin cegielni Neumanna, z częścią jej hali, z nowoczesnym wtedy 'obrotowym'... Zresztą wiemy czym, bo nie raz była tu o tym mowa. I tak wtedy myślałem sobie, ( jak i w innych, poprzednich przypadkach), że skoro tego 'nie zauważyłem', to ktoś, choć by jedna osoba to zasygnalizuje i napisze... -"tam jeszcze dobrze widać komin..." No cóż, obecni 'oglądacze', nadal są dla mnie zagadkowi...

A dziś, 'zima' sprzed tygodnia. Trochę przesunięte torowisko, po przebudowach tego skrzyżowania i zmianach geometrii ronda, zmieniły, choć w małym stopniu, oba widoki dawny i obecny...

Załączniki:
R F zima B.jpg
R F zima B.jpg [ 188.08 KiB | Przeglądany 583 razy ]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1092 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]