8 lat temu, w tym temacie, (na stronie 7), pokazałem domniemany widok rejonu śluzy II, (z około 1876r), z ówczesnym budynkiem 'pierwszego' domku śluzowego i młynem "Luisenmühle" w oddali. Pomógł dużo wtedy kolega MWS. (Nie wiem, czy jeszcze tutaj zagląda, jak dotąd nie miałem możliwości się z nim zapoznać, może jest na FB, a ja o tym nie wiem...) Dopiero po latach dostrzegłem, że na tamtym 'obrazku' zrobiłem parę błędów. Np. wtedy nie wiedziałem, że na narożniku budynku dywizjonera był wcześniej swoisty wykusz. Że 'ostatniego' domu 'obsługi śluzy', po lewej stronie, wtedy jeszcze nie było. Że bramy śluzy miały inną konstrukcję... Kończę to poprawiać i wkrótce tamten obrazek znów pokażę, może od razu w zestawie porównawczym... Dzisiaj pokażę nowy, kolejny 'obrazek' tego samego miejsca, ale z widokiem, (domniemanym), od strony 'grobli'. W jego powstawaniu pomogła pewna, znana stara pocztówka. Przed nami widzimy dawny most nad Brdą, (Młynówką), który znajdował się właśnie w tym miejscu. Przysłania częściowo widoczną po prawej stronie śluzę II. W oddali widzimy siedzibę rezydencji rejentów. Budynek sztabu 4 dywizji piechoty, (Dywizjonera), przysłania ówczesny 'dom śluzowego', (zaznaczony na mapie na czerwono). Dziś w jego miejscu jest południowa jezdnia ulicy Focha. Tak mogło wyglądać to miejsce, około roku 1876-go. To był czas, w którym planowano już wielką przebudowę tego rejonu i ta, wkrótce całkowicie go zmieniła...
Załączniki: |

Kanałowa B.jpg [ 145.19 KiB | Przeglądany 2653 razy ]
|

1876.jpg [ 69.68 KiB | Przeglądany 2653 razy ]
|
|