Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest wtorek, 26 wrz 2023, 09:29

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 949 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48
Autor Wiadomość
Gość
Awatar użytkownika

Na poprzedniej stronie, przypomniałem zestawem, o zlikwidowanej w latach 70tych linii tramwajowej na ul Lelewela i Jurasza. W tym zestawie, poniżej, na zdjęciu sprzed już około 50-ciu lat, utrwalony został fragment torowiska tej linii, przecinającego ul Powstańców Wielkopolskich. (Dodam, że 'postarałem się', by i choć kawałek tramwaju był również tu widoczny... :) )

Załączniki:
PW tram B.jpg
PW tram B.jpg [ 191.62 KiB | Przeglądany 289 razy ]

Gość

BYDZIAK 1958 pisze:
Kilka miesięcy temu, natrafiłem w necie na stronkę, w której był opis tego budynku i miejsca... W mieszkaniu z balkonem, mieszkał ponoć znany i lubiany w okolicy lekarz. Był też opis dzieci, które pozują do zdjęcia stojące na dawnym malutkim brzegu Młynówki... To wszystko gdzieś mi się w komputerze pogubiło :oops: Pozostało tylko to zdjęcie, z podpisem Monika Paukan Witkowska. Wspomniany szczątkowo opis, był wspomnieniami tej tej pani, która również była jedną z dziewczynek na tym zdjęciu. (Zdjęcie było zrobione tuż przed wojną))

Lubię ten zakątek. Piękne zestawienie Bydziaku :1
Post z niedzieli, 13 sie 2023, 07:58 , a zakątek to Wenecja

Ostatnio zmieniony środa, 16 sie 2023, 16:20 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz

Gość

BYDZIAK 1958 pisze:
(Dodam, że 'postarałem się', by i choć kawałek tramwaju był również tu widoczny... :) )

:):) :):) :):)

Gość
Awatar użytkownika

^^^
No to będę się 'starał' o więcej takich 'uzupełnień' w widokach. 8-)
Przez dłuższy czas pojawiały się tu zestawy pt: "Garbary..." I żeby nie było nimi 'przesycenia', jeden z nich wciąż czeka, więc może będzie za tydzień... W nim 'postarałem się' o spory 'detal'. :mrgreen:

A dziś, w kolejnym dniu fali upałów, udajemy się w rejon ulicy Uroczej i cofniemy się w czasie. Kąpiele w rzece, w niemal każdym dogodnym miejscu były wtedy czymś zupełnie naturalnym. I więcej nie muszę pisać, bo tutaj, każdy o tym wie. 8-)

Załączniki:
rejon Uroczej B.jpg
rejon Uroczej B.jpg [ 195.75 KiB | Przeglądany 232 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Wspomniałem tydzień temu o zestawie z 'uzupełnieniem', z Garbarami. Oto on. 8-)

Przypomnę, że w temacie tej ulicy, opisałem, jak z dzieciakami chodziliśmy na podwórko tego domu, (nr7), oglądać 'na żywo', jak kowal przybija koniom podkowy. Była tam kuźnia, normalna i prawdziwa. I 'co chwilę', przyjeżdżały tam furmanki... Obok z prawej strony w głębi, za kamienicą '9', była piekarnia, o której też w tamtym opisie wspomniałem... Teraz nie ma już śladu po kuźni, piekarni, no i Jutrzence.

('Stare zdjęcie' zrobiłem 13 lat temu, a furmanka, zmierzająca do kuźni, 'teleportowała się', z jeszcze dawniejszych czasów... :D

Załączniki:
Ga 7 domek i kuźnia B.jpg
Ga 7 domek i kuźnia B.jpg [ 193.84 KiB | Przeglądany 187 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

To jedno z niewielu zdjęć, pokazujących część toru, ( w tym przypadku, w rejonie ul. Sułkowskiego, przy UKW ), którym wożono węgiel do gazowni. Po drodze było jeszcze kilka innych 'przystanków przeładunkowych', takich jak ten... Ale tu, wszyscy o tym wiemy, więc nie będę się rozpisywał. 8-)

Załączniki:
Suł Cho B.jpg
Suł Cho B.jpg [ 180.49 KiB | Przeglądany 129 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

W maju, przypomniałem w zestawie ten kiedyś imponujący budynek, przy Gdańskiej 24. Przypomnę tylko, że w niej, przed wojną, bracia Butowscy, prowadzili salon samochodowy... Obiecałem wtedy, że ten budynek, 'wystąpi' tu jeszcze raz, w kolejnym zestawie. Oto właśnie ten zestaw. 8-)

Załączniki:
GDA sal sam  B .jpg
GDA sal sam B .jpg [ 166.18 KiB | Przeglądany 78 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Na poprzedniej stronie przypomniałem w zestawie dwa stare 'dźwigi portowe', które jak pisałem, lubiłem obserwować... Przenosiły towary z barek na samochody itd. Ciekawie to wyglądało, mimo iż było to wtedy zwykłe, normalne i codzienne... (Oprócz niedziel oczywiście).
Dzisiaj kolejne stare zdjęcie z tymi dźwigami.
( Ci którzy je znają, zapewne tu dostrzegą coś 'dodatkowego'...)

Załączniki:
Dźwig 2 B.jpg
Dźwig 2 B.jpg [ 186.23 KiB | Przeglądany 48 razy ]

Gość
Awatar użytkownika

Przyznam, że spodziewałem się, (ale jestem naiwny), że ktoś napisze, albo będzie próbował odgadnąć, o co 'dodatkowego' chodziło...

A dzisiaj w zestawie wystąpi nowy mój obrazek. Koniec września, to 'koniec' naszej kolejki wąskotorowej. To czas kolejnej rocznicy jej likwidacji. Wszyscy wiemy tu o tym dobrze, mamy jej temat, (BKD), który ma już 35 stron...
Dla formalności dopowiem, że stary widok przypomina stary, niedawno rozebranego wiadukt. Pod nim, 'pędzi' do Koronowa nasza 'mała kolejka'...

( 'Obrazek' powstał z części kilku różnych zdjęć)

Załączniki:
stary wiadukt B.jpg
stary wiadukt B.jpg [ 178.4 KiB | Przeglądany 15 razy ]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 949 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 44, 45, 46, 47, 48

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]