Ten zestaw, z mojego odczucia wyjątkowy, chciałem już zrobić w 2019, na setną rocznicę... Ale udało się dopiero teraz. Ta 'wyjątkowość', to zarówno utrwalone na starej fotografii 'przed stu laty', a konkretnie ósmego września 1919 roku wydarzenie, jak i dawna zabudowa, oraz miejsce, gdzie na swoim statywie umieścił swój spory aparat ówczesny fotograf. To znane nam zdjęcie utrwaliło uroczystość pokazowej, ostatniej odprawy warty III batalionu Gretzschutzu. Widoczny tu budynek odwachu, przed którym się to dzieje, ma jeszcze wejście od strony ulicy Focha. W 'moich czasach', był tam areszt garnizonowy. Warty pełnili tam żołnierze przywożeni z różnych jednostek. Będąc w wojsku, też kilka razy z moja kompanią pełniliśmy tam 'służbę wartowniczą'. Wydarzyła się tam wtedy pewna zabawna historia, którą kiedyś opisałem... Ten widok jest z balkonu domu przy ul Marszałka Focha 22. Mogłem na nim stanąć i jeszcze raz 'poczuć historię', dzięki uprzejmości miłych ludzi z OperaHostel, który obecnie znajduje się w tym budynku. Jeszcze raz dziękuję.
Załączniki: |

1919 odprawa B.jpg [ 168.21 KiB | Przeglądany 30 razy ]
|
|