Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest sobota, 23 wrz 2017, 03:12

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Koszary
Post: niedziela, 16 kwie 2017, 21:57 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek, 26 gru 2008, 00:00
Posty: 4794
Lokalizacja: Bydgoszcz-Fordon
Które to koszary, bo jakoś nie mogę tych budynków nigdzie przypisach :(


Załączniki:
Koszary.jpg
Koszary.jpg [ 78.07 KiB | Przeglądany 478 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: niedziela, 16 kwie 2017, 22:05 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek, 26 gru 2008, 00:00
Posty: 4794
Lokalizacja: Bydgoszcz-Fordon
Już mam - koszary przy Powstańców Warszawy - widok w stronę Gdańskiej :)


Załączniki:
Koszary 2.jpg
Koszary 2.jpg [ 358.63 KiB | Przeglądany 475 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: poniedziałek, 17 kwie 2017, 07:33 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 29 gru 2011, 20:51
Posty: 5517
Miejsce się zgadza :1
Ale w powiększeniu widać, że nowe zdjęcie ma jakieś 'kombinacje', np. wstawione pojazdy na placu apelowym, czy inne 'nakładane' elementy we wielu miejscach - murki, krzaki...


Załączniki:
kombinacje.JPG
kombinacje.JPG [ 48.3 KiB | Przeglądany 461 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: poniedziałek, 17 kwie 2017, 11:12 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek, 26 gru 2008, 00:00
Posty: 4794
Lokalizacja: Bydgoszcz-Fordon
Bydziak, to drugie to nie jest zdjęcie tylko mapa google w 3D - całe centrum i nie tylko jest już dostępne w takiej wersji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: wtorek, 18 kwie 2017, 17:48 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 29 gru 2011, 20:51
Posty: 5517
^^^ W jaki sposób 'klikać', żeby uzyskać taki widok? Wchodziłem na mapę i nie znalazłem takiej opcji. Czy trzeba mieć 'mocniejszy' komputer, albo się gdzieś logować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: wtorek, 18 kwie 2017, 17:52 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek, 26 gru 2008, 00:00
Posty: 4794
Lokalizacja: Bydgoszcz-Fordon
Ja robię tylko zwykłe zbliżenie.
Musisz mieć widok Earth (satelita) i przeciągnąć na oglądanie pod kątem.
Możesz też po prawej stronie kliknąć 3D - wtenczas samo się przełączy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: wtorek, 18 kwie 2017, 18:04 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 29 gru 2011, 20:51
Posty: 5517
Nawet jak najbardziej powiększę obraz z satelity, na maksa, to nie widzę nigdzie '3D'. Mam tylko z lewej opcje wyboru: mapa- satelita, a z prawej + i -, 'ludzika' i jakąś czarną 'błyskawicę'. Nie wiem, gdzie szukać tego '3D' i gdzie 'przeciągać'...


Załączniki:
sat.JPG
sat.JPG [ 7.01 KiB | Przeglądany 413 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: wtorek, 18 kwie 2017, 18:22 
Offline
BSMZ Bunkier

Rejestracja: wtorek, 7 cze 2011, 20:47
Posty: 106
Lokalizacja: Wabrzezno
BYDZIAK 1958 pisze:
Nawet jak najbardziej powiększę obraz z satelity, na maksa, to nie widzę nigdzie '3D'. Mam tylko z lewej opcje wyboru: mapa- satelita, a z prawej + i -, 'ludzika' i jakąś czarną 'błyskawicę'. Nie wiem, gdzie szukać tego '3D' i gdzie 'przeciągać'...

A czy korzystasz z programu Google Earth, czy tylko z wtyczki do przeglądarki (np Firefoksa)?
Chociaż właśnie sprawdziłem to u mnie i jedno i drugie działa w 3d...
Nie wiem, od czego to zależy... (może wersja przeglądarki/programu - u mnie odpowiednio Firefox 52.0.2 i Google Earth 7.1.8...)
Przy okazji chciałbym wyrazić swoje wieeeelkie rozczarowanie faktem zamknięcia opcji zdjęć Panoramio w programie (obecnie nie można już dodawać nowych, a oglądać istniejące chyba tylko do października 2017) - jeśli ktoś nie kojarzy tej opcji to chodzi o zdjęcia użytkowników z całego świata przypisane do konkretnych miejsc - często kopalnia wiedzy (była... już prawie).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: wtorek, 18 kwie 2017, 19:05 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek, 26 gru 2008, 00:00
Posty: 4794
Lokalizacja: Bydgoszcz-Fordon
zobacz, czy tu widzisz w 3D
https://www.google.pl/maps/place/Bydgos ... 18.0084378
Ja po prawej stronie mam bardziej rozbudowaną nawigację.
Może twoja przeglądarka tego nie obsługuje lub nie masz jakieś wtyczki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: wtorek, 18 kwie 2017, 19:30 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 29 gru 2011, 20:51
Posty: 5517
^^^
Kliknąłem w ten link i zaraz zapytało mnie, czy chcę wersję bardziej rozbudowaną. Zrobiłem na 'tak', ale nie widzę zaznaczenia '3D'. Teraz u mnie, po prawej stronie, wygląda tak jak poniżej na 'screenie'. Naduszając znak 'czarnej błyskawicy' mam info, że to pełna (chyba) wersja.

Macio pisze:
...
A czy korzystasz z programu Google Earth, czy tylko z wtyczki do przeglądarki (np Firefoksa)?
Chociaż właśnie sprawdziłem to u mnie i jedno i drugie działa w 3d...
Nie wiem, od czego to zależy... (może wersja przeglądarki/programu - u mnie odpowiednio Firefox 52.0.2 i Google Earth 7.1.8...)
...


^^^
Mam mozillę, która co jakiś czas sama się aktualizuje, więc pewnie mam wersję 'nową'.


Załączniki:
3d.JPG
3d.JPG [ 13.85 KiB | Przeglądany 397 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: wtorek, 18 kwie 2017, 19:44 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek, 26 gru 2008, 00:00
Posty: 4794
Lokalizacja: Bydgoszcz-Fordon
No to teraz już prawie jesteś w domu :)
W lewym górnym rogu masz menu - te poziome kreski przy polu do wpisywania adresu.
Tam przynajmniej u mnie jedna z opcji dotyczy włączenia/wyłączenia opcji 3D.

Jest tam jeszcze kilka ciekawych opcji :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: wtorek, 18 kwie 2017, 20:17 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 29 gru 2011, 20:51
Posty: 5517
"Prawie", a droga jeszcze daleka. ;)
U mnie w tych trzech kreskach nie ma opcji 3D


Załączniki:
kreski.JPG
kreski.JPG [ 20.18 KiB | Przeglądany 389 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: wtorek, 18 kwie 2017, 20:58 
Offline
Gość

Rejestracja: piątek, 22 sty 2016, 01:28
Posty: 158
BYDZIAK 1958
Na pewno korzystasz z Firefoksa?
Pytam, ponieważ też mam takie menu, ale tylko w Internet Explorerze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: wtorek, 18 kwie 2017, 21:19 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek, 26 gru 2008, 00:00
Posty: 4794
Lokalizacja: Bydgoszcz-Fordon
Ale odpaliłeś menu na widoku z satelity? Bo na widoku mapy nie ma tej opcji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: środa, 19 kwie 2017, 16:45 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 29 gru 2011, 20:51
Posty: 5517
Mam mozille i odpalam te opcje na satelicie...


Załączniki:
mozila.JPG
mozila.JPG [ 4.28 KiB | Przeglądany 366 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: środa, 19 kwie 2017, 17:30 
Offline
Gość

Rejestracja: piątek, 22 sty 2016, 01:28
Posty: 158
Chyba znalazłem wyjaśnienie.
Na stronie supportu Google jest informacja, że zdjęcia 3D i widok Earth nie działają w Windows XP i Vista.


Załączniki:
support google.PNG
support google.PNG [ 33.64 KiB | Przeglądany 365 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: czwartek, 20 kwie 2017, 16:27 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 29 gru 2011, 20:51
Posty: 5517
^^^
Dzięki za tą informację. :1
W "lapku" mam chroma i tam pokazało mi mapę 3D. 8-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: wtorek, 25 kwie 2017, 08:09 
Offline
BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek, 16 gru 2008, 00:00
Posty: 6850
Bydziak: Zainstaluj sobie Google Earth. Osobny program , bez konieczności wchodzenia na www.

_________________
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: środa, 26 kwie 2017, 13:34 
Offline
Gość

Rejestracja: środa, 7 gru 2011, 22:12
Posty: 86
Wow! Szukam takich zdjęć. Dobrze widać jakie budynki na 100% są sprzed 1945 - wbrew obiegowym opiniom.

@Bydziak

O jakie kombinacje Ci chodzi? Tam oprócz drzew nie ma krzaków. Zdjęcie jest stosunkowo nowe, po modernizacji boiska.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Koszary
Post: środa, 26 kwie 2017, 14:52 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 29 gru 2011, 20:51
Posty: 5517
^^^ To już się wyjaśniło. Program opcji 3D, w czasie przegladania mapy, sam sobie układa kadry tak, by nam to wszystko się płynnie przesuwało.


GrapHite pisze:
Bydziak: Zainstaluj sobie Google Earth. Osobny program , bez konieczności wchodzenia na www.


^^^ Wpisując 'Google Earth' - wyskakuje kilka propozycji. Nie wiem którą wybrać... :oops: Może podrzucisz link... :1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
       
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group