Forum Bydgoskiego Stowarzyszenia Miłośników Zabytków "BUNKIER"

UWAGA: W przypadku problemów technicznych z forum lub problemów z rejestracją prosimy o kontakt pod adresem: forum@bsmz.org lub prosimy pisać w dziale "POMOC" (dział ten nie wymaga rejestracji).
Dzisiaj jest poniedziałek, 11 gru 2017, 23:41

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela, 12 maja 2013, 19:14 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek, 26 gru 2008, 00:00
Posty: 4902
Lokalizacja: Bydgoszcz-Fordon
Przypominam, że od chwili zmiany serwera udostępniliśmy możliwość dodawania na forum załączników.
Prośba aby wszystkie zdjęcia były wstawiane właśnie w ten sposób, chyba, że linkujecie fotki z innych stron / forów.

Poniżej krótka instrukcja dla opornych jak to zrobić :)

1. Tworzymy nowy post, lub odpowiadamy w wątku, który nas interesuje.

2. Poniżej pola służącego do wpisywania treści mamy pole do dodawania załączników (załącznik nr 1 poniżej)

3. klikamy przycisk "Przeglądaj" i wybieramy lokalizację (ze swojego komputera) pliku ze zdjęciem, które chcemy dodać

4. Klikamy "Dodaj plik" i gotowe :)

Przed wykonaniem punktu 4 lub po (ale przed wysłaniem postu) można również dodać komentarz do zdjęcia, który pojawi się w poście tuż nad nim.
Po wykonaniu kroków od 3-4, możemy dodawać kolejne fotki.


Załączniki:
Komentarz: Załącznik nr 1
załącznik nr 1.png
załącznik nr 1.png [ 5.73 KiB | Przeglądany 5619 razy ]
Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: niedziela, 21 lip 2013, 21:02 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 29 gru 2011, 20:51
Posty: 5597
Czy jest możliwość rozdzielenia wstawionych tą metodą zdjęć, kolejnymi zdaniami opowiadanej np. historii? Np. pisząc o ujściu Wisły, po trzech wstawionych zdjęciach, chciałem napisać co było dalej i zilustrować kolejnymi zdjęciami. Nie dało się. Musiałem robić kolejny wpis i wstawić następne zdjęcia. I potem jeszcze raz tak samo. Czy coś robiłem źle, czy po prostu już tak jest w tym 'załącznikowaniu' ?


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: środa, 20 lis 2013, 19:25 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 29 gru 2011, 20:51
Posty: 5597
W pm dostałem wiadomość, w której miedzy innymi nowy forumowicz pisze, ze nie udaje mu się wstawiać zdjęć. A ma pewne ciekawostki. Podpowiedziałem mu tam, ale nie szło, lub nie umiałem wysłać mu fotki 'instruktażowej'. (Czy tam jest mniejszy limit na wymiar zdjęcia?)
Napisałem mu:
"A te zdjęcia wstawiasz klikając najpierw w 1, potem w folder 2 by pokazały się pojedyncze zdjęcia, lub od razu w zdjęcie 3. Potem w 4. Jak chcesz wstawić jeszcze drugie, to naduś 5 i powtórz czynności. A jak ma być jedno, to naduś 6."


Załączniki:
dla m10.JPG
dla m10.JPG [ 61.3 KiB | Przeglądany 4535 razy ]
Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: czwartek, 21 lis 2013, 14:29 
Offline
BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek, 16 gru 2008, 00:00
Posty: 6897
Napisz mu o ograniczeniach co do rozdzielczości i rozmiaru pliku (kb)

_________________
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: czwartek, 21 lis 2013, 17:05 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 29 gru 2011, 20:51
Posty: 5597
^^^ Myślałem że sam tu odpisze, jak to zobaczy. Może... nie zobaczył?
A swoją drogą to warto tu o tym napisać. Ja wiem mało. Tylko tyle że, ze wymiar poziomy to max 800 pikseli... A na pm to pewnie jeszcze mniej. Wysokości nie znam. I nie wiem czy są ograniczenia w KB. :oops:


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: piątek, 22 lis 2013, 20:23 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek, 2 kwie 2013, 20:30
Posty: 23
Wielkie dzięki BYDZIAK za podpowiedz .Postaram się wkleić pare fotek z naszego lotniska .


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: piątek, 22 lis 2013, 21:37 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek, 2 kwie 2013, 20:30
Posty: 23
Witam
Jeszcze jedno pytanko jaka wielkość /rozdzielczość zdjęć wchodzi.
Wstawiliście wiele fotek więc wiecie a nigdzie nie znalazłem tych wymiarów.
Pozdrowionka


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: piątek, 22 lis 2013, 22:19 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek, 26 gru 2008, 00:00
Posty: 4902
Lokalizacja: Bydgoszcz-Fordon
punkt 6 regulaminu forum viewtopic.php?f=25&t=613


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: sobota, 23 lis 2013, 08:46 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek, 29 gru 2011, 20:51
Posty: 5597
^^^ A jak to wygląda w przypadku PM? Nawet trochę mniejszego nie chciało mi przyjąć :?:


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: niedziela, 8 gru 2013, 22:29 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota, 23 sty 2010, 19:51
Posty: 1666
Może ktoś ma jakieś praktyczne porady na temat wstawiania zdjęć, bo jest to bardzo uciążliwe odkąd wstawia się na serwer.
Uwagi:
• Jak robiłem to z użyciem ImageShacka, to mogłem sobie na boku przygotować teks z wkomponowanymi linkami i w sekundę wrzucić post. Zdjęcia były jednakowej wielkości, bo był wymóg tylko wymiarów.
• Teraz nie mogę komponować teksu ze zdjęciami lecz muszę je wrzucić na końcu i czasem coś w tym nawala i trzeba zaczynać od nowa, a poza tym jest to pracochłonne.
• Nie mogę wrzucić zdjęć hurtem - "dodawarka" przyjmuje po jednym.
• Wymóg wymiarów i jednocześnie wielkości pliku powoduje że każde zdjęcie jest inne na ekranie. Używam systemowego Microsoft Office Picture Manager, który nie zmniejsza wg dwóch tych wymogów naraz i trzeba celować 3 razy. Jak wgrałem jakiś resizer, to jest jeszcze bardziej uciążliwy i przy zachowaniu obu wymogów jeszcze bardziej zmniejsza. Przykład:
http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php?f=101&t=6236#p42770 przewińcie wyżej - tamte są znacznie większe.
Nie ma jakichś aplikacji jak bodaj w ogłoszeniach na Gratce, że wrzucam hurtem i portal sam zmniejsza przyjmując? Może znacie jakieś programy zmniejszające naraz oba parametry lub inne udogodnienia?
Jeśli nie ma takich to chyba wrócę do ImageShacka.


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: niedziela, 8 gru 2013, 22:52 
Offline
BSMZ Bunkier

Rejestracja: sobota, 23 kwie 2011, 19:48
Posty: 2407
Chyba jednak muszę przygotować poradnik do obróbki zdjęć. Osobiście robię to poprzez program Irfanview.

Ma on opcję przetwarzania wsadowego - umożliwia to hurtowe przystosowanie zdjęć do wrzucenia na forum. Program posiada także wtyczkę umożliwiającą ustawienie limitu rozmiaru zdjęcia.

_________________
opuszczonebydgoszcz.blogspot.com


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: poniedziałek, 9 gru 2013, 00:03 
Offline
BSMZ Bunkier

Rejestracja: sobota, 23 kwie 2011, 19:48
Posty: 2407
Zrobiłem na szybko poradnik w formie filmu:

https://www.youtube.com/watch?v=ohVdGEiVePE

_________________
opuszczonebydgoszcz.blogspot.com


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: czwartek, 12 gru 2013, 12:30 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek, 26 gru 2008, 00:00
Posty: 4902
Lokalizacja: Bydgoszcz-Fordon
Jeszcze jedna porada.
Wiele osób miało zastrzeżenia co do wstawiania fotek w formie załączników, ponieważ nie można było miedzy nimi umieścić żadnego tekstu (fotki były zawsze na końcu). Otóż forum pozwala na przedzielanie teksu fotkami w formie załączników.
W tym celu po wstawieniu fotek (poprzez dodaj plik) pojawi nam się pod okienkiem, w którym piszemy dodatkowa opcja do wykorzystania - "wstaw w tekst" (na poniższej fotce zaznaczone żółtą ramką.

Załącznik:
fotki.jpg
fotki.jpg [ 83.97 KiB | Przeglądany 3989 razy ]


Z listy rozwijanej wybieramy zdjęcie, które nas interesuje, ustawiamy się kursorem w miejscu, w którym chcemy żeby była fotka i wciskamy "wstaw tekst".
Automatycznie zdjęcie z końca postu zostanie przeniesione do wybranego przez nas miejsca (pomarańczowa ramka w przykładzie) :)

W tym poście wykorzystałem właśnie to rozwiązanie.


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: sobota, 14 gru 2013, 22:14 
Offline
Gość
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota, 23 sty 2010, 19:51
Posty: 1666
Krajan, ten Irfanview działa ok. przy przetwarzaniu hurtowym. Dzięki. jedyne czego można się przyczepić to, że współpracuje z okienkami Windows do zapisywania w wersji mało przyjaznej - bez podpowiadania miejsc ostatnio używanych i trzeba dogrzebywać się właściwego miejsca od podstaw. No i ewentualnie jeszcze brak autokorekty zdjęć. Są tam jakieś ustawienia w tym zakresie ale wymagają ustawiania poszczególnych parametrów.


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: piątek, 28 lut 2014, 11:32 
Offline
BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek, 16 gru 2008, 00:00
Posty: 6897
Marcinie: zmniejszając rozdzielczość zdjęcia do 800x600 przekracza ono 200kb, więc nie można dodać jako załącznik :( Czy wielkość pliku (nie rozdzielczość) można ustawić?

_________________
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: piątek, 28 lut 2014, 14:14 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek, 26 gru 2008, 00:00
Posty: 4902
Lokalizacja: Bydgoszcz-Fordon
Nie wiem w czym zmniejszasz ale moje po zmniejszeniu bez problemu mieszczą się w limicie, część nie przekracza nawet 100 kb


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: piątek, 28 lut 2014, 14:41 
Offline
Gość

Rejestracja: sobota, 11 sty 2014, 09:29
Posty: 54
Ja pomniejszam w GIMPIe przy zachowaniu 85 % jakości przy zapisywaniu i pliki mieszczą się w przedziale 100-180 kb :)


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: piątek, 28 lut 2014, 18:17 
Offline
BSMZ Bunkier
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek, 16 gru 2008, 00:00
Posty: 6897
Chodzi mi właśnie o to, by nie "psuć" zdjęcia, nie pogarszać jego jakości :-( tylko zmienić rozdzielczość.

_________________
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: piątek, 28 lut 2014, 19:46 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek, 26 gru 2008, 00:00
Posty: 4902
Lokalizacja: Bydgoszcz-Fordon
No niestety - nie zwiększymy limitu, bo zdjęcia za szybko zapełniały by pojemność serwera. Po za tym im większe tym dłużej by się wczytywało itp.


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: piątek, 28 lut 2014, 19:55 
Offline
Gość

Rejestracja: sobota, 11 sty 2014, 09:29
Posty: 54
Powiem, że jak pomniejszam w GIMPIE to nie ma specjalnej różnicy w jakości zdjęcia zachowując 85 %. Wybierając 100 % zdjęcia przekraczają 200 kb i nie ma sensu jeszcze bardziej ich pomniejszać bo będa za małe. :)


Zgłoś ten post
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Możesz tworzyć nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
       
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group